doinadavidescu a scris:
Buna ziua !
Perioada de somaj platit a incetat si as dori sa platesc in continuare contributiile pt pensie si sanatate. Am un pfa inregistrat care din nefericire nu a functionat, este pe zero. Functionarele de la Casa de pensii mi-au spus ca se completeaza o declaratie de plata a contributiei ca pfa.Dar daca acesta este pe zero, nu se isca o contradictie : plata de cass in valoare minima dar pe venit zero?Mi s-a spus ca nu pot face declaratia in nume propriu pt ca exista acest pfa si legea obliga(?) la plata cass. Cum ar fi totusi corect ?
Multumesc anticipat.
Daca sunteti inregistrata ca PFA,aveti urmatoarele obligatii in ceea ce priveste asigurarea sociala(pensie)si asigurarea sociala de sanatate:
1. In ceea ce priveste
contributia la asigurarile sociale, (pensii)potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV. lit. c) din Legea 263/2010,
sa depuneti declaratie de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta, venitul lunar asigurat fiind cel stabilit de dvs.prin declaratia de asigurare.
Insa venitul minim declarat in anul 2011 nu poate fi mai mic decat 708 lei iar cota este 31,3%, aplicabila la acest venit minim.
2.In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate, persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate.
Daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Legea introduce o limita minima pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
In concluzie,atat la pensii cat si la sanatate se plateste asupra unei limte minime de venit,(708pt. pensii s 670pt. sanatate).