avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere de revizuire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere de revizuire

Buna ziua! Am citit pe diferite site-uri despre cererea de revizuire, insa nu am inteles exact,cum stau lucrurile, asa ca am decis sa va adresez intrebarile mele,cu speranta unui raspuns. Intr-un proces civil, care a urmat instantele ierarhic, terminand cu recurs la Curtea de Apel, in ce situatii se poate depune cerere de reviziure? Si cui ar trebui adresata? Se depune in termen x de la pronuntare sau de la comunicarea hotararii definitive? Se poate depunde, daca doua instante au dat aceeasi hotarare si la recurs s-a ajuns la o alta hotarare?Orice informatie pe intelesul meu, poate fi de ajutor. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vittalush , utilizator 21:52, 7 Noiembrie 2011


Revizuirea este o cale extrordinara de ata , adica nu se poate exercita decat dupa epuzarea cailor ordinare si doar pe motive foarte stricte.

Este reglementata de art. 322-328, C.pr.civ. Atributele acesteia sunt:
- Este o cale de atac de retractare, indreptandu-se impotriva instantei a carei hotarare se ataca;
- Este o cale de atac comuna, pentru ca sta la dispozitia partilor;
- Este o cale de atac extraordinara, pentru ca poate fi exercitata numai pentru unul dintre cele opt motive prevazute expres si limitativ prin lege.
In principiu, este nesuspensiva de executare, dar executarea poate fi suspen-data la cererea partii si cu plata unei cautiuni.
Poate fi exercitata impotriva unei hotarari irevocabile sau definitive, daca prin aceasta hotarare s-a solutionat fondul sau s-a trasat un diferend juridic intre parti. Legea prevede aici o singura exceptie, si anume ca nu pot face obiectul revizuirii hotararile de divort sub aspectul desfacerii casatoriei, Vor putea face insa, obiectul revizuirii hotararile pronuntate in legatura cu cererile accesorii sau hotararile prin care se rezolva partajul bunurilor.
Motivele revizuirii pot fi invocate separat, prin cereri succesive, atunci cand competenta de rezolvare a acestora apartine unor instante diferite. Cele opt motive de revizuire ar putea fi grupate in urmatoarele categorii:
1. Unele motive sunt intrinseci hotararii atacate. Dispozitivul hotararii cu-prinde elemente potrivnice, instanta s-a pronuntat plus si ultra petita in una si aceeasi cauza sau s-au pronuntat doua hotarari potrivnice.
2. Alte motive sunt extrinseci hotararii atacate.
Astfel, putem intalni situatii in care obiectul pricinii nu se mai afla in fiinta si, prin urmare, nu se poate executa silit hotararea. De asemenea, se poate ca un jude-cator, un martor sau un expert sa fi fost condamnat pentru o infractiune in legatura cu pricina sau ca partea sa fi fost impiedicata, dintr-un motiv de forta majora, sa se prezinte la dezbateri si sa instiinteze despre aceasta instanta de judecata.
3. Unele motive sunt de ordin procesual -; Lipsa de aparare a statului, a altor persoane de drept public sau utilitate pu-blica, a minorilor, a interzisilor judecato-resti ori a absentilor sau apararea lor cu viclenie.
4. Motive de fond -; Faptul ca hotararea cuprinde dispozitii potrivnice.

Termenul de revizuire este, dupa caz:
a) De regula, termenul este de o luna, care incepe sa curga de la data comu-nicarii sau pronuntarii hotararii, de la ultima hotarare, in cazul pronuntarii a doua hotarari cu acelasi obiect, de la data descoperirii unui inscris nou (in inteles restrictiv, nu o alta proba, cum ar fi un martor), decisiv pentru solutionarea cauzei.
b) Termenul este de 6 luni de la data dobandirii capacitatii in cazul lipsei de aparare sau daca apararea incapabilului sau a absentului s-a facut cu viclenie.
c) Termenul este de 15 zile, cand partea a fost impiedicata sa se prezinte la instanta si sa instiinteze despre aceasta instanta. Cele 15 zile curg de la incetarea cazului de forta de majora.
Procedura revizuirii se caracterizeaza prin:
- Competenta rezolvarii cererii de revizuire apartine, de regula, instantei careia a pronuntat hotararea atacata. Totusi, pentru motivul de revizuire constand in existenta a doua hotarari judecatoresti contradictorii, competenta apartine instantei ierarhic superioare acelora care au pronuntat hotararea.
- Partea trebuie sa faca o cerere de revizuire, aratand si motivele de revizuire.
- In conditiile art. 103, C.pr.civ., partea poate sa solicite repunerea in termen de revizuire.
¬- Intampinarea este obligatorie.
- In principiu, daca nu se face o cerere, judecata unei cereri de revizuire, nu suspenda executarea hotararii judecatoresti atacate. Cererea de revizuire va fi rezol-vata de aceeasi instanta care a pronuntat hotararea atacata si in aceeasi compunere a completului de judecata.
Solutia instantei de revizuire in raport de motivele de revizuire va fi, dupa caz:
1. Pentru situatii de minus petita se completeaza hotararea.
2. Pentru situatii de plus sau ultra petita se modifica hotararea.
3. Daca obiectul pricinii nu mai exista, va fi obligata partea la plata contrava-lorii acestuia.
4. Pentru motiv de condamnare a judecatorului cu privire la o infractiune ce are legatura cu pricina, se va pronunta o noua hotarare.
5. Se pronunta o noua hotarare in cazul descoperirii unui inscris, in cazul im-piedicarii partii sa se prezinte la instanta sau in cazul lipsei de aparare sau de aparare cu viclenie.
6. In cazul in care exista doua hotarari potrivnice, instanta ierarhic superioara va anula cea de-a doua hotarare pronuntata.
Hotararea instantei de revizuire va putea fi atacata prin aceleasi cai de atac prin care poate fi atacata si hotararea care face obiectul revizuirii.

Multumesc pt raspuns. Eu vroiam ceva mai pe intelesul meu, nefiind magistrat, ci doar inginer. In orice situatie se poate depune cerere de reviziure? Si cui ar trebui adresata, in cazul in care recursul a fost judecat de Curtea de Apel?
pentru a va putea raspunde la cazul in speta trebuie sa consultati un avocat. cererea de revizuire este o cerere ce necesita a fi redactata de un specialist, motivele fiind foarte restrictive.Acest lucru il fac avocatii...
eka20 a scris:

Multumesc pt raspuns. Eu vroiam ceva mai pe intelesul meu, nefiind magistrat, ci doar inginer. In orice situatie se poate depune cerere de reviziure? Si cui ar trebui adresata, in cazul in care recursul a fost judecat de Curtea de Apel?




Calea de atac extraordinara a revizuirii nu se poate exercita decat in termenele si pentru motivele expres prevazute de Codul de procedura civila, art.322 -324 .

Cererea de revizuire se depune la instanta a carei hotarare se doreste a fi revizuita .. daca doriti revizuirea hotararii pronuntate de Curtea de Apel , atunci aici se va depune cererea de revizuire ...


p.s.
Nu este obligatoriu sa va duceti la un avocat , daca considerati ca va descurcati si fara in redactarea unei astfel de cererii .. nu numai avocatii pot face acest lucru sa redacteze cereri .. :)
ca intre ingineri care in economia de piata din nefericire trebuie sa mai inteleaga si probleme de drept: revizuirea nu poate fi ceruta decit in situatii speciale, cele enumerate la punctele din art.322 din codul de procedura civila, daca nu-l aveti cumparati-l sau cautati pe internet si pe forumul acesta, va incadrati undeva? situatiile pt. revizuire sint cam rare, mai bine explicati ce anume va nemultumeste cu privire la hotarirea din recurs, asta pt. ca sa primiti un raspuns clar si la obiect daca se poate cere sau nu revizuire
cu privire la termen difera in functie de motivul revizuirii, scrie in cod, precizati cind s-a pronuntat instanta de recurs?
daca dati ceva detalii vi se va raspunde

Alte discuții în legătură

Cine poate ataca o hotarare civila definitiva daca s-a dovedit (penal) obtinerea ei cu inscrisuri false ? scarlet scarlet Mai poate fi desfiintata o hotarare civila ramasa definitiva daca se dovedeste in penal ca s-au folosit inscrisuri false? Cercetarea penala a demarat mai ... (vezi toată discuția)
Revizuirea hotararii Liliana Tanase Liliana Tanase Am castigat un proces la tribunal. La curtea de apel am pierdut. La ce instanta trebuie sa adresez cererea de revizuire a hotararii definitive si irevocabile ... (vezi toată discuția)
Termen contestatie in anulare...? ramy84 ramy84 S..C. X S.R.L. a depus plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor emis de OPC. Instanta de fond a ... (vezi toată discuția)