in cererea de insriere la examenul pt admitere in avocatura era prevazuta obligatia de a renunta la cazurile de incompatibilitate prevazute in legea 51/95.
eu sunt intr-un caz de incompatibilitate prevazut in statut. sunt asociat si administrator unic intr-o societate care nu a avjut si nici n-o sa aiba activitate. n-a avut niciun angajat, n-a emis o factura...etc.
exista o sanctiune si pt cazurile din statut? dar termen in care pot sa renunt? dpmdv termenul de 2 luni se refera doar la inompatibilitatile din lege.
Statutul detaliaza legea. (Uneori se bate cap in cap, dar asta ramane intre noi). Astfel, cazul prevazut la Art. 15 lege Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu: [...]c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert. se completeaza cu Art. 29 statut d) calitatea de qdministrator unic sau – în cazul unei pluralități de administratori – aceea de administrator cu puteri depline de reprezentare și administrare, de președinte al consiliului de administrație ori de membru în comitetul de direcție al unei societăți comerciale cu răspundere limitată.
Acum, ca din punct de vedere scolaresc ca dezbatere e discutabila abordarea, dar va spun din practica: faptul ca nu aveti activitate pe srl nu va exonereaza; luati-va un asociat si numiti-l administrator.
multumesc pt rapuns!
din punctul meu de vedere ar trebui privit mai mult spiritul legii si nu litera.
fiind administrator am doar dreptul de a exercita actele privite ca incompatibilitate...insa n-au fost exercitate niciodata. dar cred ca aveti dreptate...pot sa ma trezesc si cu o sanctiune din cauza asta.
daca societatea a fost amendata pentru nedepunerea la timp a declaratiilor, sau am de plata acea "taxa forfetara"(nu stiu sigur daca are datorii...pt ca nu am putut afla) ...mai pot sa introduc inca un asociat?
costa mult?
Daca cooptarea de asociat se face prin majorare de capital social (adica sa mai depuna in contul firmei o suma de la 10 lei in sus) nu conteaza ca aveti datorii. Daca ati dori sa ii cesionati din partile dvs. sociale, procedura e mai greoaie si se publica in M.Of. si se sesizeaza si ANAF ca aveti debite. Deci mergeti pe majorare si ca si costuri estimez (daca le faceti dvs, deci doar actele, fara onorarii) cca. 4-500 RON.
presupunand ca raman administrator unic...sunt descoperita si se constata incompatiblitatea....care este santiunea?
sunt exclusa din profesie sau trecuta in tabloul av incompatibili? mentionez ca o sa devin avocat stagiar.
Asociat unic
irina2011
Buna ziua,ma poate lamuri cineva cu privire la o problema? Conform legii de exercitare a profesiei de avocat stiu ca pot fi actionar sau asociat la o societate ... (vezi toată discuția)