avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport de expertiza topografica incomplet, ce fac cu ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport de expertiza topografica incomplet, ce fac cu expertul?

Subiectul expertizei tehnice topografice este o iesire din indiviziune care dureaza de trei ani. E o curte care, in urma decesului unuia dintre proprietari, trebuie sa capete o linie de granituire, bazata pe concluziile acestei expertize.
O particularitate a spatiului in cauza este un culoar de trecere intre doua imobile, construite in perioade diferite (al nostru este mai vechi cu peste cinci ani decat cel al partii adverse).
Acest culoar (max 1,2 m latime, pe cca 10 m lungime, care asigura singura cale de acces dinspre intrarea pe proprietati catre partea din spate a acestora) este disputat de cele doua parti astfel: noi dorim ca acesta sa ramana o zona indiviza, cu circulatie comuna, iar partea adversa doreste sa si-o adjudece si s-o foloseasca cu drepturi exclusive, prin ridicarea unui gard.
Expertiza a fost efectuata, raportul de expertiza livrat, cu intarziere de doua termene. Intamplarea face ca eu sa am cunostinte in proiectarea pe calculator, si am incercat sa fac, la randul meu, in Autocad, impreuna cu partea adversa, o propunere de granituire echitabila pentru toata lumea, pe care apoi s-o trimit expertului pentru verificare si trimitere la instanta de judecata. Era, practic, cel mai important element al medierii dictate de instanta.
Insa raportul de expertiza prezinta doar cotele terenului si doua propuneri ale expertului judiciar, care nu ne multumesc. Nu contine cotele fixe ale cladirilor, fara de care este imposibila gandirea unei solutii, mai ales in contextul culoarului mai sus specificat.
Au trecut mai mult de opt luni, o alta vacanta judecatoreasca si patru termene, plus altele doua prevazute de instanta pentru mediere, trecem in anul patru al unei banale iesiri din indiviziune, iar expertul topometrist, amendat deja de doua ori de instanta, refuza, prin diferite subterfugii, sa ne furnizeze documentatia completa.
Nu mai stim ce-i de facut, amenzile au fost de cate o suta de lei, desigur ca nu-l afecteaza absolut deloc. Ne-am gandit sa solicitam o alta expertiza, in extremis, s-o mai achitam o data unui alt expert (desi ne-a costat peste o mie de lei); dar daca patim la fel? Pentru ca se pare ca-i o obisnuinta printre ei sa nu se achite de angajamente, si am auzit de un caz in care un tomopetrist a fost adus cu jandarmii in sala de judecata, dupa nenumarate amenzi si citatii?
Nu se poate face chiar nimic cu tagma aceasta, din cauza careia viata noastra ingheata si procesele stau pe rol prin instante pe o perioada indefinita? Noi am fi vrut sa extindem imobilul, copiii cresc si este nevoie de asta, si nu putem face nimic pana nu stim unde-ncepe si unde se termina proprietatea noastra. Suntem dispusi sa-l actionam in instanta pe "expert", solicitand suspendarea dreptului de a efectua expertize judiciare pana la un an, cineva trebuie sa faca ceva... poate asa se creeaza un precedent, si se vor gandi de doua ori inainte de a trata cu dispret Clientul care le sustine existenta.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: raoul_lf , utilizator 03:10, 18 Noiembrie 2011
formulati obiectiuni la expertiza si solicitati refacerea raportului de expertiza si aveti dreptul fiecare la cate un expert parte pe langa expertul principal.Daca sunteti nemultumiti si de refacerea raportului solicitati o noua expertiza
Multumesc, am facut acest lucru, am primit raspuns ca, din punctul lui de vedere, raportul de expertiza e complet. Dar nu se poate lucra pe el.
Stiu ca partile au dreptul la un alt expert pe langa cel desemnat de instanta, dar tocmai noi suntem cei care-au initiat actiunea si care au solicitat expertiza judiciara. Sa caut un alt expert, care sa se prezinte la sediul celui desemnat si sa rezolve situatia? Sa fie chiar atat de simplu?... aparent
Puteti solicita inlocuirea expertului cu motivarea ca din vina acestuia cauza se amana in mod nejustificat.
Poate fi obligat expertul care a efectuat expertiza si intocmit documentatia sa le predea unui alt expert desemnat, sau trebuie s-o luam de la capat? Si ce facem cu suma achitata pe un serviciu prestat care nu ne este de nici un folos?
banii nu se mai intorc...solicitati numirea nunui nou expert

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Raport de expertiza nelegal handsu handsu Cum se mai poate proceda in cazul in care expertul inaintea inceperii lucrarii s-a intalnit cu una dintre parrti , fapt neinfirmat ,invocat si in concluziile ... (vezi toată discuția)
Expertul parte nu a participat la efectuarea expertizei. poate ... Annett Annett Expertul parte încuviințat de instanta nu a participat la efectuarea expertizei. Este vorba de o expertiza topografica și s-au făcut măsurători în ... (vezi toată discuția)