avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Barbeque construit exact la limita proprietatii. Rog ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Barbeque construit exact la limita proprietatii. Rog lamuriri legale!

Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea problema......
Un vecin, gard in gard cu mine, are construit un gratar (barbeque) exact lipit de gard.
Acest lucru ma deranjeaza din mai multe puncte de vedere:
1. In primul rand, fumul care intotdeauna are directia de la el spre mine, el stand la Vest (in raport cu mine), eu stand la Est (in raport cu el). Iar fumul (vantul) cam intotdeauna bate de la N-V spre S-E (e o caracteristica a Romaniei).
Din acest motiv, cosul fiind destul de jos, te afumi la greu fara sa vrei. Un exemplu: rufe puse la uscat, in curte, erau afumate.....incat am fost nevoit sa le bag din nou la spalat;
I-am atras atentia respectivului sa-si ridice cosul, dar individul a refuzat sa se conformeze (e plutonier.......deci nu pot avea pretentii ca este si capabil de gandire);
2. Pe langa zidul (gardul) cu pricina eu am plantata vita de vie si trandafiri. Ma deranjeaza faptul ca in dreptul gratarului, pe gard se prelinge grasime de la cos (cosul avand "caciula"......si "caciula" se suprapune peste gard......), iar apoi......pe plantele de langa gard (gardul avand pe el gresie inclinata spre mine, pentru scurgere).
Legal, ce pot face?
Mentionez ca nu se poate discuta amiabil cu "pluto" in cauza! I-am cerut de vreo 5 ori pana in prezent sa corecteze problema si nu s-a conformat.

Stiu ce prevede Codul Civil:

Art. 610. Cel ce face un put sau o privata langa un zid fie comun sau nu;
cel ce vrea sa cladeasca un camin sau vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i inlature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin1 de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului. (regulamente reprezentand Legea 50/1991)

Nelamurirea mea este ca in legea 50/1991.....nu reusesc sa gasesc respectivele "regulamente" care sa stipuleze clar DISTANTA FATA DE LIMITA PROPRIETATII la care se poate amplasa un gratar.
Asta ma intereseaza. Concret!
Care e distanta respectiva?

[ link extern ]

Am citit legea de vreo 3 ori crezand ca mi-a scapat ceva.....dar informatia cautata nu am gasit-o.......cu toate ca in art. 610 se precizeaza: ".....e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului. (regulamente reprezentand Legea 50/1991)"

Ma lamureste si pe mine cineva?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
CONSTANTINCINTAR, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:10, 11 Noiembrie 2011
Art. 612. - Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Eu nu mai pricep nimic!
Exista DOUA ART. 612???

In afara de cel prezentat mai sus......eu am gasit un altul......
"Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri (1.90 m)intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina."

Atunci.....eu dupa care ma mai iau?

Ambele sunt actuale? Si ambele sunt 612?

Iar in situatia in cauza, la cine se poate apela? Garda de Mediu? Primarie?......




Eu asta am gasit.....de la 610....la 614....(de asta nici nu mai pricep CARE articol mai este de actualitate....)

SECTIUNEA II: Despre distanta si lucrarile intermediare cerute pentru oarecare constructii

Art. 610

Cel ce face un put sau o privata linga un zid fie comun sau nu;
cel ce vrea sa cladeasca un camin sau vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie linga zid un magazin (depozit) de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului.


SECTIUNEA III: Despre vederea in proprietatea vecinului

Art. 611

Unul din vecini nu poate face, fara consimtamintul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.

Art. 612

Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

Art. 613

Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.

Art. 614

Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara, pina la linia de despartire a celor doua proprietati.



In ACEST 612.....nu se precizeaza nimic despre cei 60 de cm!
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
CONSTANTINCINTAR, utilizator
Stimata doamna, nu ati vazut la televizor ca de la 1 octombrie 2011 s-a schimbat codul civil?

Articolele pe care le-ati dat sunt din vechiul cod civil. Noul cod civil il gasiti aici: www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Stimate domn.....asta am si intrebat practic: care articol era din noul cod civil si care era din vechiul cod.
Iar in ceea ce priveste vaginul meu......ultima data cand m-am uitat in pantaloni (inainte de a posta aici intrebarea mea) aveam penis!
O sa verific din nou.....poate s-a modificat situatia.....sa nu am vreo surpriza.....
Oricum, multumesc pentru raspuns.
Imi cer scuze, am avut impresia ca sunteti o doamna. :blush2:Scuze!:oops:

Alte discuții în legătură

Distanta intre casa mea si cea pe care o construieste vecinu vasilegurea vasilegurea in fata casei mele vecinul construieste o casa cu etaj simansarda inalta de vreoi10m la ce distanta poate construi fata de peopeietatea mea,a construit la 50 ... (vezi toată discuția)
Intretinerea peretelui casei in hat cu vecinul romeo mart romeo mart Am un imobil in care peretele vecinului este pe hat (la limita de proprietate asa incit peretele este linie de hotar . De la peretele casei este gradina ... (vezi toată discuția)
Distanta cos fum fata de gardul vecin mihaita11 mihaita11 Un vecin si-a construit un gratar foarte aproape de gardul limita de proprietate care este de lemn si de o constructie personala situata pe proprietatea mea ... (vezi toată discuția)