avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT!!! CONSTRUCTIE NEAUTORIZATA?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT!!! CONSTRUCTIE NEAUTORIZATA?

Buna ziua, am o mare nelamurire
Am un vecin care isi construiesete o casa iar de la gardul construit pana la constructie sunt ~2m. Aceasta constructie nu este finalizata se afla in decurs de finalizare. Vecinul meu care efectueaza constructia la constructia respectiva vrea sa faca un balcon, intre constructia efectiva si gard, unde distanta este de 2m.
Intrebarea mea este: Vecinul meu are voie sa va faca acel balcon avand in vedere ca distanta dintre gard si constructie este de 2m?
Ba chiar mai mult decat atat in cadrul acestei constructii nu s-a afisat nici o plancarda pe care sa se inscrie obiectvul constructiei sau beneficiarul acesteia.
este legal?

Ce as putea sa fac eu in acest sens?

Pot sa ma adresez primariei din localitate cu o sesizare in ceea ce priveste constructia balconului?

Pot sa-l dau in judecata?

Cu multumiri,
Alina
Cel mai recent răspuns: Alina Alina , Consilier juridic 17:59, 19 Octombrie 2009
Intai de toate trebuie sa aveti cunostinta daca in acel proiect al constructiei exista si balcon? Altfel, pana nu conoasteti exact datele cu privire la edificarea acelei constructii, adica daca construieste legal pe baza unei autorizatii de constructie eliberata de primaria unde domiciliati, ar fi bine sa nu faceti niciun demers. Puteti pica in extrema cealalta, a legii penale!
A&B a scris:
Am un vecin care isi construiesete o casa iar de la gardul construit pana la constructie sunt ~ 2 m. Vecinul meu care efectueaza constructia la constructia respectiva vrea sa faca un balcon, intre constructia efectiva si gard, unde distanta este de 2 m.
Intrebarea mea este: Vecinul meu are voie sa va faca acel balcon avand in vedere ca distanta dintre gard si constructie este de 2 m ?

Buna ziua,
Inainte de a lua o decizie, consultati legislatia.
Raspunsul la intrebarea Dvs. se gaseste in prev. Codului Civil Roman (cel deocamdata in vigoare):
SECTIUNEA II
Despre distanta si lucrãrile intermediare cerute pentru oarecare constructii
Art. 610. Cel ce face un put sau o privatã lângã un zid fie comun sau nu; cel ce vrea sã clãdeascã un cãmin sau vatrã, o fierãrie, un cuptor sau o sobã, sã-i înlãture un ocol de vite, sau cel ce vrea sã puie lângã zid un magazin1 de sare, sau grãmezi de materii corozive; e îndatorat sã lase depãrtarea prescrisã de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sã facã lucrãrile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vãtãmare vecinului.
SECTIUNEA III
Despre vederea în proprietatea vecinului
Art. 611. Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.
Art. 613. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri.
Art. 614. Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.
SECTIUNEA IV
Despre picãtura stresinilor
Art. 615. Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sã se scurgã pe terenul sãu, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sãu.
A se vedea si prev. Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 pentru autorizarea executãrii constructiilor si unele mãsuri pentru realizarea locuintelor, republicatã (M. Of. nr. 3 din 13 ianuarie 1997).
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
va multumesc f mult
Am sa mai studiez si eu legislatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta intre casa mea si cea pe care o construieste vecinu vasilegurea vasilegurea in fata casei mele vecinul construieste o casa cu etaj simansarda inalta de vreoi10m la ce distanta poate construi fata de peopeietatea mea,a construit la 50 ... (vezi toată discuția)
Intretinerea peretelui casei in hat cu vecinul romeo mart romeo mart Am un imobil in care peretele vecinului este pe hat (la limita de proprietate asa incit peretele este linie de hotar . De la peretele casei este gradina ... (vezi toată discuția)
Vecinii stanciutiberiu stanciutiberiu buna seara! este normal ,ca vecinii nostrii de curte, sa aibe tevile de gaze montate pe spatele casei, aceasta fiind hotar despartitor- nu exista gard,casa ... (vezi toată discuția)