Doriti sa spuneti sot supravietuitor , probabil.Nu, copiii defunctului isi pastreaza drepturile, iar sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de acestia. Indiferent de numarul lor, sotul supravietuitor dobandeste 1/4 din bunurile succesorale, plus alte drepturi, drept de abitatie( dee a locui in casa, daca nu are o locuinta proprie, pe o perioada de un ), darurile de nunta.
Sotul supravietuitor devine proprietar pe 1/4 din bunurile defunctului ... ce curata nebunie! Adica, daca o persoana se recasatoreste la 50 sau 60 de ani, dupa o luna face accident - indiferent de care - si moare, supravietuitorul s-a ales cu parte din munca defunctului ...
Mor in liniste! De ciuda!
Tot nu-mi vine sa cred ca supravietuitorul poate avea dreptul la ceva ce nu a contribuit, la dobandirea unui bun - casa, masina, etc. -
Ba da doamna....Consultati si Legea 319/1944. Sotul supravietuitor este si rezervatar si va veni la mostenire in concurs cu toate clasele de mostenitori (1-4). 1/4 nu este rezerva sotului ci chiar cota lui de mostenire.
Legea 319/1944 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.
Cotele si rezervele au ramas la fel si in noul cod civil. Sotul supravietuitor este mostenitorul sotului/sotiei si mi se pare normal sa se intample asa.
Mostenire
simsimona
Buna ziua.
Bunicul meu a avut 2 casatorii. Bunurile dobandite in prima casatorie au fost vandute catre o nepoata, ramanandu i doar terenul extravilan in ... (vezi toată discuția)