avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul rezervatar

Care sunt drepturile unui rezervatar in cazul unei a 2-a casnicii?
Daca nu exista copii in acest caz, cei din prima casnicie isi pierd drepturile?
Cel mai recent răspuns: prietena , utilizator 11:00, 9 Noiembrie 2011
Doriti sa spuneti sot supravietuitor , probabil.Nu, copiii defunctului isi pastreaza drepturile, iar sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de acestia. Indiferent de numarul lor, sotul supravietuitor dobandeste 1/4 din bunurile succesorale, plus alte drepturi, drept de abitatie( dee a locui in casa, daca nu are o locuinta proprie, pe o perioada de un ), darurile de nunta.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului.

Sotul supravietuitor devine proprietar pe 1/4 din bunurile defunctului ... ce curata nebunie! Adica, daca o persoana se recasatoreste la 50 sau 60 de ani, dupa o luna face accident - indiferent de care - si moare, supravietuitorul s-a ales cu parte din munca defunctului ...
Mor in liniste! De ciuda!
Tot nu-mi vine sa cred ca supravietuitorul poate avea dreptul la ceva ce nu a contribuit, la dobandirea unui bun - casa, masina, etc. -
Ba da doamna....Consultati si Legea 319/1944. Sotul supravietuitor este si rezervatar si va veni la mostenire in concurs cu toate clasele de mostenitori (1-4). 1/4 nu este rezerva sotului ci chiar cota lui de mostenire.
Legea 319/1944 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.

Cotele si rezervele au ramas la fel si in noul cod civil. Sotul supravietuitor este mostenitorul sotului/sotiei si mi se pare normal sa se intample asa.
VA VENI LA MOSTENIREA BUNURILOR COMUNE DOBINDITE IN TIMPUL CASATORIEI NU LA ALTE BUNURI .....ATENTIE !!!!! SOT SUPRAVIETUITOR
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
ContSters58959, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire simsimona simsimona Buna ziua. Bunicul meu a avut 2 casatorii. Bunurile dobandite in prima casatorie au fost vandute catre o nepoata, ramanandu i doar terenul extravilan in ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial moștenirea bunurilor bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ... 13Alin13 13Alin13 Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)