avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Am terminat divortul si s-a hotarat ca tatal sa plateasca pensie de la data depunerii actiunii, care a fost cu un an in urma. Nici in cererea initiala si nici in hotararea de divort nu s-a specificat nimic legat de oprirea pensiei direct de la sursa (din salariu). Am doua intrebari:
1. Cum pot sa fac ca aceast oprire sa aiba loc? Trebuie sa ma duc personal cu hotararea la angajator sau trebuie sa apelez la un executor?
2. Cum se va plati pensia alimentara restanta din anul ce a trecut? Se va opri 50% din salariu sau e vre-o alta metoda de calcul?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: madalinasia , utilizator 17:48, 9 Noiembrie 2011
Nu ar fi mai frumos sa vorbiti cu fostul sot si poate plateste el fara a mai fi nevoie sa bagati si firma sotului in problema. Ulterior, daca sotul nu doreste, puteti apela si la un executor judecatoresc.
In principu, plata se face benevol. Retinerea pensiei din salariu o faceti cu cerere la el la serviciu,cu poprire din oficiu, facuta de instanta de judecata sau la cererea dvs de infiintare a popririi.daca se infiinteaza poprirea, ii opreste si banii din urma. Pentru banii din urma - de peste 2 luni de zile- daca el nu ii plateste, puteti face plangere penala pentru abandon de familie si obtineti mai repede plata.
"Este frumos" sa ii amintiti si cu o notificare scrisa daca nu vreti sa va vedeti sau sa vorbiti la telefon pentru a-i cere sa-si respecte minimum de obligatii in calitate de tata, aducandu-i la cunostinta ca neplata e infractiune.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
LORELA UNGURIANU, Avocat
Nu doresc sa imi dea de buna voie, pentru ca in principiu nu are asa ceva si nu doresc sa alerg pe la politie.
Deci sa inteleg ca pot face o cerere la el la serviciu si probabil impreuna cu hotararea de divort, pe baza acestora i se va opri automat pensia din salariu, fara sa apelez la un executor judecatoresc sau sa fac alte demersuri?
Da, curioasa situatie. Nu doriti ca el sa va dea de buna voie ci ca dvs. sa il fortati si sa ii si stricati putin imaginea la locul de munca.

Puteti merge la angajator si vedeti daca accepta.
Nu vad cum i-as putea strica imaginea la locul de munca. E un drept al copilului de care vreau sa ma asigur ca il va primi.

Alte discuții în legătură

Modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa divortul la notar cristibox cristibox Buna ziua! Am introdus divortul la notar ,avand si copil minor. Va rog sa imi spuneti cum fac sa imi fie oprita direct alocatia de intretinere a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Andrei_I Andrei_I Buna ziua! Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minor friends friends Sentinta de divort s-a pronuntat in oct. 2010, mi-a fost comunicata in ianuarie 2011 si nu a fost atacata de nimeni. In urma acesteia, fostul meu sot a fost ... (vezi toată discuția)