avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua!
Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma intereseaza pe mine fiind "pensie de intretinere minor", hotararea trebuie legalizata sau investita ?
De asemenea, dupa acest pas trebuie sa merg cu hotararea legalizata/investita la un executor pentru a o pune in executare , sau este de ajuns sa o anexez la o adresa catre locul de munca al fostei sotii ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Andrei_I , utilizator 09:43, 11 August 2011
Conform art.278 C.pr.civila, hotararile date in prima instanta sunt executorii de drept printre altele si sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere ptr.copii. Deci, nu va intereseaza daca s-a implinit sau nu termenul de apel. In plus, conform art.453 alin.2 Cod pr.civila, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere ptr copii, cand executarea se face asupra salariului, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu. Deci, daca platitorul pensiei de intretinere e salariat, are deja infiintata poprirea pe salariu la solicitarea directa a instantei, deci nu aveti nevoie de executor.
Va multumesc pentru raspuns.
Referitor la ultima parte, nu are infiintata poprire pe salariu, deoarece nu am solicitat acest lucru in instanta. Din acest motiv am precizat ca trebuie sa trimit o adresa la locul de munca, impreuna cu sentinta in copie legalizata , prin care sa solicit sa i se retina lunar sumele dispuse prin hotarare.
Inca o intrebare as avea, au trecut 2 luni de la pronuntarea sentintei, timp in care am asteptat comunicarea. Cum sa procedez cu suma restanta, se poate opri toata deodata, sau se va opri pe mai multe luni, pana se va ajunge la zi ?
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Andrei_I, utilizator
Nu trimiteti dv nici o adresa la locul de munca al fostului sot.Faceti cerere catre instanta care a pronuntat hotararea si solicitati ca instanta sa trimita ordonanta de infiintare a popririi. Sumele vor fi retinute de catre angajator incepand cu data dispusa in ordonanta de infiintare a popririi.
Va multumesc pentru raspunsuri, o zi buna va doresc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte trebuiesc trimise angajatorului pentru pensie de intretinere? Dobrin Brasov Dobrin Brasov Buna ziua! As vrea sa stiu ce acte trebuie sa trimit la firma sotului pt. plata pensiei de intretinere minor? si cine ar trebui sa trimita aceste acte : eu ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentarajudecatoria? GHIGU GHIGU Buna seara.Prin hotararea de divort am primit spre crestere si educare cei 2 copii minori rezultati in urma casatoriei,iar fosta sotie este obligata sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara carmen27_06 carmen27_06 La inceputul lunii aprilie 2010 am fost anuntata de societatea unde fostul sot lucra faptul ca acesta nu s-a mai prezentat la munca, deci de la 1 aprilie nu am ... (vezi toată discuția)