avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

La inceputul lunii aprilie 2010 am fost anuntata de societatea unde fostul sot lucra faptul ca acesta nu s-a mai prezentat la munca, deci de la 1 aprilie nu am mai primit pensie alimentara pentru copilul nostru minor. (mentionez ca pensia alimentara a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva in anul 2007). Deoarece fostul sot nu are un domiciliu stabil si legal, am aflat pe cai neoficiale la ce societate lucreaza in prezent. Cui trebuie sa ma adresez pentru a primi pensia alimentara de la acea societate unde el lucreaza in prezent? (deoarece de la data de 1 aprilie 2010 el nu trimite pensia alimentara de buna voie). Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: carmen27_06 , utilizator 15:15, 6 Iulie 2010
FACI PLANGERE PENALA LA pOLITIA DE DOMICILIU CA NU TI-A PLATIT PENSIA DIN APRILIE SI SA VEZI CE REPEDE O PLATESTE.
Art. 453 Cod pr. civila
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.
Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Art. 455
Art. 455
In cazurile prevazute de Art. 453 alin. 2 poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca la o alta unitate sau este pensionat. In aceste cazuri, unitatea de la care pleaca debitorul va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului competent de ocrotire sociala care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. 1.
Intrebarea este ce anume doriti.
Daca doriti tragerea la raspundere a fostului dvs sot pentru neplata pensieie de intretinere, puteti sa formulati o plangere pentru abandon de familie(parca asa se numea).
Daca doriti recuperarea sumelor datorate de fostul dvs sot cu titlu de pensiei de intretinere, puteti proceda la o executare silita impotriva acestuia.
Este foarte adevarat cele mentionate de m_ella, numai ca in situatia dvs, contractul de munca fiind desfacut pentru lipsa de la locul de munca (cel mai posibil), societatea comerciala unde a lucrat sotul dvs nu a avut posibilitatea sa transmita celeilalte societati comerciale despre existenta popririi.
Astfel fiind situatia, va sugerez urmatoarele>
- daca aveti cunostinta de noul loc de munca a sotului dvs, puteti inregistra la acesta societate comerciala o cerere prin care sa le aduceti la cunostinta despre existenta popririi.Anexati hotararea judecatoreasca de divort si o copie a ordonantei prin care s-a infiintat poprirea.
- aveti posibilitatea sa va adresati unui executor judecatoresc, care pe baya cererii dvs si a hot jud de divort, va porceda la executarea silita a sotului dvs pentru recuperarea sumelor datorate cu titlu de pensie de intretinere. Dezavantajul este ca prin executare silita se vor recupera sumele datorate si neplatite, nu si sumele viitoare.
Av. Mihai Vaduva
Multumesc mult, domnule avocat Vaduva Mihai. Nu doresc sa-l trag la raspundere pe fostul sot pentru neplata, vreau doar sa primesc sumele restante si sa primesc si in continuare, lunar, pensia alimentara pentru copil. Dar daca ma adresez Judecatoriei care a stabilit plata pensiei alimentare, nu ar trimite ei o adresa oficiala la societatea unde lucreaza el pentru poprirea pensiei alimentare? Atat pentru sumele restante, cat si in fiecare luna? Va multumesc.
Din cate cunosc eu, ordonanta de infiintare a popririi se emite odata cu hotararea judecatoreasca care stabileste pensia de intretinere.
De aceea v-am sfatuit sa obtineti de la judecatorie o copie legalizata a acestei ordonante si sa o depuneti, impreuna cu o cerere scrisa, la societatea comerciala unde fostul dvs sot lucreaza la acest moment, motivat de faptul ca aceasta ordonanta de poprire este valabila si in cazul schimbarii locului de munca.
Daca fostul dvs sot are incheiat un contract de munca cu respectiva societate comerciala, aceasta va proceda la retinerea pensiei de intretinere din venitul realizat de acesta.
Daca vor proceda numai la retinerea pensiei de intretinere de la data inregistrarii cererii dvs, aveti posibilitatea sa va adresati unu executor judecatoresc pentru obtinerea pensiei de intretinere restante.
Av. Mihai Vaduva

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara danimaria99 danimaria99 din luna noiembrie fostul sot a dus la noul servici actlele necesare ptr a-mi livra firma respectiva banii dar nici in prezent nu am primit nimic mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- debitorul si-a schimbat locul de munca deliajiga deliajiga Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca, in cazul schimbarii locului de munca al fostului sot, pentru pensia alimentara trebuie sa introduc o noua actiune in ... (vezi toată discuția)