avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentaraJudecatoria?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentaraJudecatoria?

Buna seara.Prin hotararea de divort am primit spre crestere si educare cei 2 copii minori rezultati in urma casatoriei,iar fosta sotie este obligata sa plateasca pensia alimentara.Intrebarea mea este daca judecatoria trimite automat catre locul de munca al fostei sotii dupa datele din adeverinta de salariu existenta la dosar instiintarea de poprire a sumei datorate si trimiterea de catre angajator catre mine(respectiv copii),sau sunt nevoit eu sa fac demersurile necesare.Cum trebuie sa procedez in aceste cazuri?Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: lorellay , utilizator 10:40, 15 August 2008
Dupa ce ati prmit hotararea si a trecut si termenul de apel, va veti adresa Judecatoriei in vederea investirii hotararii. Apoi veti face dvs. demersurile necesare pentru a informa firma la care lucreaza fosta sotie in vederea popririi sumelor cu titlu de pensie de intretinere. veti indica un cont bancar sau veti solicita sa vi se remita banii prin mandat postal. In cazul in care vi se va refuza solicitarea, va veti adresa unui executor judecatoresc. Sa speram ca veti avea succes doar cu o cerere formulata la angajator si copia dupa hotararea ramasa definitiva si irevocabila.
Eu spun ca instiintarea popririi este făăcutăă de instanţa la sediul angajatorului, iar daca in fata instantei ati aratat si un cont bancar unde sa va fie virati banii aferenti pensiei de intretinere in favoarea minorilor, angajatorul este obligat sa respecte hotararea, sa indisponibilizeze suma stabilita de instanta si sa o trimita la adresa dv. prin mandat postal, iar daca ati indicat un cont, transferul sumei in cont, lunar.
Dupa ce investiti hotararea, mergeti la grefiera si intrebati-o daca au comunicat angajatorului fostei sotii poprirea.
Daca nu (!?), mergeti la un executor si solicitati executarea silita a hotararii prin poprire.;)
sdianaviolina a scris:

Dupa ce ati prmit hotararea si a trecut si termenul de apel, va veti adresa Judecatoriei in vederea investirii hotararii. .......


Ce sa investeasca? :-/ Potrivit art.278 C.proc.civ., hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect rente ori sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, precum şi pensii acordate în cadrul asigurărilor sociale (pct.3).
Prin urmare, se poate trece la executarea hotararii si fara a fi nevoie de investirea cu formula executorie.
Exista hotarari (in functie de judecator si de practica instantei) prin care se dispune si trimiterea unui exemplar al hotararii catre angajator, cu adresa din partea instantei sa procedeze la plata pensiei alimentare. De obicei aceasta dispozitie se face la cererea expresa a reclamantului, de care instanta ia act si procedeaza in consecinta. Cum spuneam, nu este o regula, sincera sa fiu am avut un singur dosar in care instanta chiar a trimis hotararea catre angajator. In caz contrar, colegii mei v-au explicat ce aveti de facut. Daca totusi instanta a trimis sau exista dispozitia de a trimite un exemplar din hotarare angajatorului, veti regasi acestea in hotarare.
este de investit ceva, intrucat hotararea nu se refera doar la pensia de intretinere, ea solutioneaza in cadrul cererii principale de divort si problema incredintarii minorilor, numele fostei sotii si a cuantumului sau cotei pensiei de intretinere. Chiar daca art.278 e clar, stim ca in practica lucrurile nu stau de loc asa si e bine ca persoana interesata sa aiba toate variantele. Nu de alta, dar sa nu fie revoltat dupa un an de asteptare acasa, de ce nu a intrat in posesia banilor cu titlu de pensie de intretinere...X-(

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Andrei_I Andrei_I Buna ziua! Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma ... (vezi toată discuția)
Plangere penala alina_konya alina_konya Va rog sa-mi spuneti de ce acte sunt nevoie inafara de plangerea penala care am inteles ca se depune la tribunal deoarece am de recuperat pensia alimentara pe ... (vezi toată discuția)
Cerere de poprire- pensie de intretinere de recuperat viomari viomari Buna ziua, Dupa terminarea divortului instanta a hotarat ca paratul sa plateasca pensia alimentara celor 2 copii ,de la introducerea actiunii de divort. As ... (vezi toată discuția)