avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordarea deducerii personale pentru un angajat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordarea deducerii personale pentru un angajat beneficiar si de pensie

sunt pensionar militar in baza L 164/2000 din anul 2004 iar in anul 2006 am fost angajat pe post de administrator de patrimoniu la o scoala generala cu contract individual de munca-norma intreaga .
in prezent mi se aduce la cunostinta ca nu mai pot beneficia de deducerea personala si cea suplimentara pentru copii pe considerentul ca mi se cumuleaza pensia( cu scutirea de impozitare pina la 1000 lei) cu salariu, pentru ca nu permite programul (softul ) de salrii intocmit de la minister (probabil)
Ma puteti trimite catre o baza legala pentru a mi sustine drepturile in fata unei secretare mult prea comode cind este vorba de drepturile altora?
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
florianepingeac, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 7 Noiembrie 2011
Codul fiscal prevede :
ART. 56 Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

Din textul de lege nu reiese ca nu puteti beneficia de deducerea personala intrucat cumulati pensia cu salariul
... In speta, aveti dreptul la deducerea personala.
mi se justifica prin faptul ca sunt angajat prin cumul(cumulul pensiei cu salariul) care cred ca nu este acelasi lucru ca si angajarea prin cumul a unui personal didactic de predare ce are o functie de baza intr-o unitate scolara si mai poate, sau putea fi angajat si la alta unitate pentru completarea posturilor.

Din punct de vedere juridic este echivalenta notiunea de deducere personala cu aceea de scutire de impozit a unei parti din pensie?(1000 lei)
scuzati-mi insistenta dar mi se pare greu de lamurit o persoana obtuza si lipsita de pregatire dar care ii este frica sa iti dea ceva mai usor este sa nu iti dea si chiar sa-ti taie
florianepingeac a scris:

mi se justifica prin faptul ca sunt angajat prin cumul(cumulul pensiei cu salariul) care cred ca nu este acelasi lucru ca si angajarea prin cumul a unui personal didactic de predare ce are o functie de baza intr-o unitate scolara si mai poate, sau putea fi angajat si la alta unitate pentru completarea posturilor.

Din punct de vedere juridic este echivalenta notiunea de deducere personala cu aceea de scutire de impozit a unei parti din pensie?(1000 lei)
scuzati-mi insistenta dar mi se pare greu de lamurit o persoana obtuza si lipsita de pregatire dar care ii este frica sa iti dea ceva mai usor este sa nu iti dea si chiar sa-ti taie

1. Nu este echivalenta notiunea de deducere persnala cu acea de scutire de impozit pe o cota-parte din pensie ..

2. Deducerea personala nu are nicio legatura cu pensia, ci cu salariul pe care-l primiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere - copil minor aflat in intretinere. Elena1313 Elena1313 Buna ziua, Care este suma maxima (salariu net) pana la care se acorda deducere pentru un copil? Care este valoare ei? Socotit la un salariu net de 1000 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala laurentiuu laurentiuu Am salariul net de 800 ron.Cat voi lua in plus la salariu tinand cont ca acum am un bebe?Cum se calculeaza deducerea? (vezi toată discuția)
Deducerea suplimentara pentru copil la salariu monis monis Am un copil sub 18 ani A fost declarat la calculul salarial al sotului meu ca si deducere suplimentara. Sotul e iesit la pensie. Aceasta deducere i se aplica ... (vezi toată discuția)