avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Recensamant 2011 - furt la statul de plata?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Recensamant 2011 - furt la statul de plata?

Buna ziua. Hai sa va arat cum se calculeaza plata recensamantului (prefecturile afirma ca precizarile le-au primit de la M.A.I.):
- ca simplu recenzor, conform HG 1502/2009, se iau in considerare 15 zile de munca platite cu 50 lei/zi, deci 15 zile * 50 lei = 750 venit brut
- din cei 750 lei se scade 10,5 % CAS, 0,5% contributie somaj si bineinteles 16% impozit.
Modul de calcul a pefecturilor in statul de plata:
750 - 10,5% = 79 lei
750 - 0,5% = 4 lei
750 - 16% = 120 lei

750 - 79 - 4 - 120 = 547 lei #-o

Mentionez ca acest model de stat de plata este al doilea emis de prefecturi, primul era corect intocmit, respectiv:
750 - 10,5% = 79 lei
750 - 0,5% = 4 lei
750 - 79 - 4 = 667
667 - 16% = 560 lei


Voua vi se pare corect sa se calculeze impozitul la suma bruta, nu la venitul ramas dupa ce s-au retinut obligatiile catre stat?
Cel mai recent răspuns: s_vter , utilizator 16:02, 29 Noiembrie 2011
Impozitul se calculeaza pe suma bruta. Asa este pe orice stat de plata.
Si sanatate nu au oprit?? Curios? Aia o platim si pentru aerul pe care il respiram!!!!
Aveti dreptate impozitul se calculeaza dupa scaderea contributiilor...Multi recenzori au fost pensionari... lor le-a oprit somaj??? ha, ha, ha pensionar-somer#-o
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
leuca_luminita, utilizator
recenzorilor pensionari, se retine doar impozit :)
Nici una din calcule nu este corecta: nu s-a retinut contributia la asigurarile de sanatate.
Acestea cred ca sunt considerate venituri din activitati profesionale desfasurate in baza unei conventii civile (daca va amintiti ,noi ca si recenzori am semnat cate o conventie ,intr-un singur exemplar, n-au catadicist sa ne dea si noua un exemplar, c-asa-i in Romania cand lucrezi pentru Stat) si atunci , conform codului fiscal modificat , impozitul se aplica la venitul brut si deci e corecta metoda de stabilire a venitului net.
Si asa ca un setup pt dl avocat Alex_Muntean, impozitul pe veniturile salariale nu se aplica la venitul brut, ci prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri pentru venituri ocazioanle elenacapricorn elenacapricorn Am fost recenzor la recesamantul din oct.2011.Cand mi s/a comunicat ce suma am de luat am ramas perplex. Calculul facut de catre prefectura este ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu marianachita marianachita buna ziua am salariul minim pe economie (750 lei ) in luna mai a.c pentru 19 zile lucratoare (1-6 mai am avut liber) am primit 489 lei , iar pentru luna iunie ... (vezi toată discuția)
Interzicerea retinerii cotizatiei pentru sindicat pe statul de plata...legal? arhontele arhontele 1.Are dreptul Ministerul sa intervina in raportul juridic dintre un angajat si angajator pentru a interzice retinerea cotizatiei sindicale? 2.Codul Fiscal nu ... (vezi toată discuția)