Buna ziua. Hai sa va arat cum se calculeaza plata recensamantului (prefecturile afirma ca precizarile le-au primit de la M.A.I.):
- ca simplu recenzor, conform HG 1502/2009, se iau in considerare 15 zile de munca platite cu 50 lei/zi, deci 15 zile * 50 lei = 750 venit brut
- din cei 750 lei se scade 10,5 % CAS, 0,5% contributie somaj si bineinteles 16% impozit.
Modul de calcul a pefecturilor in statul de plata:
750 - 10,5% = 79 lei
750 - 0,5% = 4 lei
750 - 16% = 120 lei
750 - 79 - 4 - 120 = 547 lei #-o
Mentionez ca acest model de stat de plata este al doilea emis de prefecturi, primul era corect intocmit, respectiv:
750 - 10,5% = 79 lei
750 - 0,5% = 4 lei
750 - 79 - 4 = 667
667 - 16% = 560 lei
Voua vi se pare corect sa se calculeze impozitul la suma bruta, nu la venitul ramas dupa ce s-au retinut obligatiile catre stat?
Si sanatate nu au oprit?? Curios? Aia o platim si pentru aerul pe care il respiram!!!!
Aveti dreptate impozitul se calculeaza dupa scaderea contributiilor...Multi recenzori au fost pensionari... lor le-a oprit somaj??? ha, ha, ha pensionar-somer#-o
Acestea cred ca sunt considerate venituri din activitati profesionale desfasurate in baza unei conventii civile (daca va amintiti ,noi ca si recenzori am semnat cate o conventie ,intr-un singur exemplar, n-au catadicist sa ne dea si noua un exemplar, c-asa-i in Romania cand lucrezi pentru Stat) si atunci , conform codului fiscal modificat , impozitul se aplica la venitul brut si deci e corecta metoda de stabilire a venitului net.
Si asa ca un setup pt dl avocat Alex_Muntean, impozitul pe veniturile salariale nu se aplica la venitul brut, ci prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;
Calcul salariu
marianachita
buna ziua
am salariul minim pe economie (750 lei ) in luna mai a.c pentru 19 zile lucratoare (1-6 mai am avut liber) am primit 489 lei , iar pentru luna iunie ... (vezi toată discuția)