avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... cui ma adresez?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

cui ma adresez?

Sunt consilier local la o Primarie din mediul rural si am cerut secretarei Consiliului Local anumite acte de care aveam nevoie pentru sedinta de comisie. Am asteptat termenul din 215 (10 zile), nu am primit nici un document, dar nici o motivare din cauza careia nu am primit documentele si am revenit cu o noua cerere. Nici de aceasta data nu am primit raspuns. Carei instante pot sa ma adresez pentru nerespectarea legii si in ce mod? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:18, 28 Septembrie 2008
Instanta competenta
Art. 10. - (1) Litigiile privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale si judetene, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale, precum si accesorii ale acestora de pana la 500.000 de lei se solutioneaza in fond de catre tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale, precum si accesorii ale acestora mai mari de 500.000 de lei se solutioneaza in fond de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, daca prin lege organica speciala nu se prevede altfel. Completul de judecata este format din 2 judecatori.
(2) Recursul impotriva sentintelor pronuntate de tribunalele administrativ-fiscale se judeca de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, iar recursul impotriva sentintelor pronuntate de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel se judeca de Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, daca prin lege organica speciala nu se prevede altfel.
(3) Reclamantul se poate adresa instantei de la domiciliul sau sau celei de la domiciliul paratului. Daca reclamantul a optat pentru instanta de la domiciliul paratului, nu se poate invoca exceptia necompetentei teritoriale.
Documentele necesare
Art. 12. - Reclamantul anexeaza la actiune copia actului administrativ pe care il ataca sau, dupa caz, raspunsul autoritatii publice prin care i se comunica refuzul rezolvarii cererii sale. In situatia in care reclamantul nu a primit niciun raspuns la cererea sa, va depune la dosar copia cererii, certificata prin numarul si data inregistrarii la autoritatea publica, precum si orice inscris care face dovada indeplinirii procedurii prealabile, daca acest demers era obligatoriu. In situatia in care reclamantul introduce actiune impotriva autoritatii care refuza sa puna in executare actul administrativ emis in urma solutionarii favorabile a cererii ori a plangerii prealabile, va depune la dosar si copia certificata dupa acest act.
Introducerea in cauza a functionarului
Art. 16. - (1) Cererile in justitie prevazute de prezenta lege pot fi formulate si personal impotriva persoanei care a contribuit la elaborarea, emiterea sau incheierea actului ori, dupa caz, care se face vinovata de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim, daca se solicita plata unor despagubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru intarziere. In cazul in care actiunea se admite, persoana respectiva poate fi obligata la plata despagubirilor, solidar cu autoritatea publica parata.
(2) Persoana actionata astfel in justitie il poate chema in garantie pe superiorul sau ierarhic, de la care a primit ordin scris sa elaboreze sau sa nu elaboreze actul.
Va puteti adresa instantei de contencios administrativ, in speta Tribunalul judetean.

:offtopic:
@ valentin stanciu
Nu mai adresati aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschideti acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta competenta mototo mototo Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs. Daca vreau sa actionez in instanta in aceeasi actiune Garda financiara comisariatul general Bucuresti si ... (vezi toată discuția)
Ce instanta e competenta?? nicoleta_85 nicoleta_85 inca de la inceput imi cer scuze daca nu postez subiectul la categoria corespunzatoare.. Vreau sa solicit instantei de judecata sa oblige o institutie a ... (vezi toată discuția)
Sesizarea instantei de contencios adm.-teritorialitate elena20a elena20a Buna ziua, puteti sa-mi spuneti, va rog, care este instanta competenta teritorial in cazul unei sesizari a instantei de contencios? (vezi toată discuția)