avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... apostila declaratie semnata in fata consulului?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

apostila declaratie semnata in fata consulului?

Buna ziua,

as avea si eu o intrebare. Se va da o declaratie in fata consulului roman la Bruxelles, care e necesara a fi folosita in Israel. Intrebarea mea era daca se poate aplica apotila pe o declaratie autentificata astfel?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:40, 9 Noiembrie 2011
TREBUIE INTAI AUTENTIFICATA LA NOTAR
Din cate stiu, actele emise de consulatele romane nu se apostileaza. Eventual traducerea acestora...

Iar de autentificare la notar a unei declaratii date in fatza consulului chiar nu am mai auzit.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
Ares-3, moderator
Nici eu nu am auzit de autentificarea unu act dat in fata consulului..care tocmai asta reprezinta si asta e scopul lui in afara tarii...se comporta ca un notar cu privire la actele cetatenilor tarii pe care o reprezinta...

@Ares_3: Da, asta stiam si eu, ca nu se apostileaza actele emise de consulatele romane, dar presupun ca se refera la situatia in care actul respectiv se foloseste in Romania. Daca actul de foloseste in alta parte (recte Israel)...nu ar trebui?

Pe forumul www.romania-israel.com este un topic referitor la apostile

[ link extern ]

unde cineva din Israel scrie:

Sunt 2 feluri de apostila; actele de stare civila - in speta certificatul de nastere- se apostileaza la Ierusalim, cele administrative (de tip procura, certificate varii, adeverinte, caziere) la tribunalul local.
Apostila se aplica numai pe actul original care se va traduce dupa aplicarea acesteia... apostila reprezinta supralegalizarea de odinioara.
Notarul va trebui sa legalizeze doar traducerea.

Eu de aici inteleg (presupun ca informatia este corecta) ca persoana care se va folosi in Israel de declaratia data in fatza consulului roman trebuie:

1. sa mearga cu declaratia la tribunalul din localitatea unde este pentru a se aplica apostila pe original
2. doar dupa aplicarea apostilei poate sa faca o traducere legalizata a declaratiei.

Completare
Deci ati auzit dvs. bine ca va trebui apostilata :)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
Ares-3, moderator
Manuela, nu am intalnit situatii similare dar voi incerca sa lamuresc putin situatia.

Ambasadele si consulatele Romaniei pot efectua o serie de operatiuni notariale prin care sa asigure capacitatea actelor intocmite de cetatenii romani in strainatate de a-si produce efectele juridice pe teritoriul Romaniei si in fata autoritatilor romane.
[ link extern ]
Declaratiile date in fata consului se vor autentifica de catre Consulatul respectiv contra unei taxe.

Dat fiind ca documentul mentionat urmeaza a fi folosit pe teritoriul altui stat, va trebui ca acesta sa fie tradus de catre un traducator autorizat (ca act autentic) si apoi apostilat de catre autoritatea locala din Israel (tribunal sau prefectura).
L.C.

Alte discuții în legătură

E valabila procura italiana fara apostila? motoc18 motoc18 prietenul meu este plecat in italia si ma lasat sa_i vand masina (vezi toată discuția)
Apostila pe hotararea de divort beatlen beatlen Bunaseara, sunt nelamurita in legatura cu apostilarea hotararii de divort. Am obtinut hotararea de divort definitiva si irevocabila la judecatoria sectorului 6 ... (vezi toată discuția)
Pasaport bebe bbbia... bbbia... Sotul meu este plecat in danemarca eu am ramas in tara cu copilasul nostru in varsta de 6 luni peste 2 saptamani urmeaza sa plecam la tati impreuna cu un ... (vezi toată discuția)