Sunt un srl cu obiect de activitate organizari evenimente business in strainatate pentru clienti din Romania. As dori sa stiu daca facturile emise catre acesti clienti pot fi incasate si in valuta, in ideea in care eu fac plati in valuta furnizorilor din strainatate. Multumesc.
Poti incasa valuta echivalentul a 50 milioane lei / zi de la o pers. juridica, ce trece peste se incaseaza prin banca
vezi si Regulamentul nr.4/2005 al BNR privind operatiunile valutare care defineste in anexa nr. 2 categoriile de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta
Pentru operaţiunile efectuate de întreprindere în nunerar cu valută se utilizează Registrul de casă – în valută .Acesta are rolul de a înregistra operativ încasările şi plăţile în valută (numerar sau cecuri de călătorie) , pe baza documentelor justificative anexate. De asemenea, stabileşte la sfârşitul fiecărei zile soldul de casă pentru operaţiunile în valută. Pe baza documentului se efectuează înregistrările zilnice în contabilitate privind operaţiile de casă în valută. Formularul se completează astfel: în antetul coloanelor se înscrie fiecare fel de valută care se încasează sau se plăteşte. În coloanele formularului se înregistrează sumele în valută, iar în ultima coloană echivalentul acestora în lei, la cursul de referinţă din data efectuării operaţiilor din documentele în care s-au consemnat acestea. Valutele care apar în două sau mai multe cursuri se trec în coloane diferite.
NU! NU PUTETI INCASA SUME IN VALUTA DE LA CLIENTII DIN ROMANIA(adica de la un rezident)!.
TEMEI LEGAL
REGULAMNRUL BNR
V. Încasări şi plăţi între rezidenţi
Încasările şi plăţile între rezidenţi se pot efectua:
* în monedă naţională - pentru operaţiunile care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii;
* în monedă naţională şi în valută
o pentru operaţiunile care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, exceptate prin regulamentul privind regimul valutar:
+ Persoanele juridice - pentru operaţiuni decurgând din contracte de comerţ şi prestări de servicii externe efectuate în comision, contracte de subantrepriză în acţiuni de cooperare economică internaţională sau din contracte de export al unor obiective complexe şi al unor produse cu ciclu lung de fabricaţie, contracte de furnizare de bunuri şi prestări de servicii aferente contractelor externe;
+ Persoanele fizice - pentru operaţiuni valutare între acestea, cu caracter ocazional;
+ Persoanele fizice şi juridice şi alte entităţi - pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese; pentru operaţiuni decurgând din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe (transport, turism); pentru operaţiuni decurgând din contracte externe de prelucrare în regim "lohn"; pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în "zonele libere" din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, în trenuri internaţionale, aeronave şi nave - pe parcurs extern; pentru operaţiuni efectuate în străinătate.
o pentru operaţiunile care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii.
Va multumesc mult de tot la toti ptr.ajutor !
Sint totusi putin derutata, ptr.ca in unele raspunsuri am voie,dar in rasp.lui maccount(contabil) cu precizari din Regulamentul BNR nu as avea voie.
V-as ruga mult sa ma puteti ajuta sa clarific anumite probleme din ac.Regulament si sa-mi spuneti daca in sit.mea Am sau Nu voie sa incasez facturile intocmite clientilor romani si in valuta .
Regulamentul BNR precizeaza ca:
-Incasarile si platile intre rezidenti se pot ef.in moneda nat.si valuta ptr:
_persoane juridice_ "ptr.operatiuni decurgind din ....si prestari de servicii externe efectuate in comision"
In situatia in care efectuez prestari de servicii in strainatate,in comision de ce nu as avea voie sa incasez sume in valuta? (avind in vedere ca furnizorii din strainatate trebuiesc si ei platiti si asta tot in valuta)
-persoane fizice si juridice_.....".ptr.operatiuni decurgind din organizarea si/prestarea de servicii externe (transport....)".
Avind in vedere ca nu poti organiza evenimente business in strainatate,fara sa organizezi si operatiuni de transport in strainatate a acestor prsoane,transp.de mf.,dif.pliante,... etc., ma incadrez sau nu in postura de a avea dreptul de incasare in valuta.?
Cu multumiri anticipate astept parerile dvs.!