avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general POSIBILITATE PLATA DIVIDENDE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

POSIBILITATE PLATA DIVIDENDE

Buna ziua

Am si eu o nelamurire cu plata unor dividende.

Pe anul 2010 am de ridicat dividendele aferente .
Am efectuat plata impozitului pe dividende iar acum ca sa le ridic am urmatoarea dilema :
In cont am numai euro disponibil , intrebarea este pot sa fac plata acestor dividente direct in euro ? sau trebuie sa ii schimb in ron si sa fac plata in ron.
cea de a doua intrebare ar fii daca pot sa transfer dividentele direct in contul sotiei mele .

multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care le voi primi

Cu stima

Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 11:14, 25 Decembrie 2011
Faptul ca (,) contabilitatea se tine in lei (ron) , nu va impiedica cu nimic sa ridicati dividendele in moneda euro.

Sumele transferate in contul unei terte persoane, trebuie sa aibe o justificare. Care ar fi aceasta?!
pe teritoriul romaniei, firma nu poate face plati direct in euro.

pe scurt, persoanele juridice pot efectua operatiuni in valuta pe teritoriun Ro, doar in situatii ce decurg din operatiuni nemijlocite de comert exterior, inclusiv prestarile de servicii externe, sau contracte de comision. (B.N.R., Regulamentul 4 privind regimul valutar, vezi anexa nr.2, M.Of. 297 din 08/04/2005)
Nu e vorba despre o plata. Asociatul ridica dividendele la care are dreptul din cont curent in devize.
e vorba de o plata in euro (ca dividende) din contul in valuta (in euro) al societatii intr-un cont personal.
nu e voie.

[ link extern ] /
si as mai adauga, nu trebuie sa genereze diferente de curs valutar in contabilitate
si
in hotararea AGA trebuie mentionata moneda in care se fac platile
nu discutam despre provenienta banilor din cont (sunt bani proveniti din operatiuni de comert exterior, inclusiv de servicii externe sau contracte de comision)

M.Of.nr.616 din 6 septembrie 2007
Acesta este actul compus (forma care include republicarea actului) creat la data de 6 septembrie 2007

REGULAMENT nr. 4
din 1 aprilie 2005
privind regimul valutar - Republicare

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1 - (1)Prezentul regulament stabileste regimul efectuarii operatiunilor valutare.
(2)Pentru scopurile prezentului regulament, termenii, expresiile si clasificarea operatiunilor valutare sunt cele prevazute in anexa nr. 1 "Nomenclator".

CAPITOLUL II
Regim valutar

Sectiunea I
Operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti

Art. 2 - Operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
Sectiunea II
Operatiuni valutare intre rezidenti

Art. 3 - (1)Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta.
(2)Toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.
(3)Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor.

SECTIUNEA III
Regimul aplicabil nerezidentilor

Art. 4 - (1)Nerezidentii au dreptul sa dobandeasca, sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta si in moneda nationala (leu).
(2)Sumele in moneda nationala (leu) si in valute cotate, detinute de nerezidenti, pot fi convertite prin intermediul pietei valutare.
(3)Nerezidentii pot deschide si mentine conturi in valuta si in moneda nationala (leu) la institutii de credit.
(4)Nerezidentii pot repatria si pot transfera activele financiare detinute.

SECTIUNEA IV
Regimul aplicabil rezidentilor

Art. 5 - (1)Rezidentii au dreptul sa dobandeasca, sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta.
(2)Sumele in moneda nationala (leu) si in valute cotate, detinute de rezidenti, pot fi convertite prin intermediul pietei valutare.
(3)Rezidentii pot deschide conturi in valuta si in moneda nationala (leu) la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora.

:coffee:

Alte discuții în legătură

Achizitie de la o pers.fizica lidiao lidiao Buna ziua, am achizitionat de la o persoana fizica un utilaj, am incheiat un contract intre mine si el, plata am facut-o din contul de euro, pe contract trec ... (vezi toată discuția)
Plata in valuta mmanu mmanu buna ziua avem sediul inchiriat de la o persoana fizica, in contract tariful este in eruro pot sa fac plata chiriei prin cont bancar in euro sau trebuie de ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil de la o persoana juridica alimin alimin Buna ziua, am facut un credit bancar \"Prima Casa\", IN EUR pentru achizitia unui imobil aflat in proprietatea unei persoane juridice. Pe ultima suta de ... (vezi toată discuția)