avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cumparare imobil de la o persoana juridica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cumparare imobil de la o persoana juridica

Buna ziua,

am facut un credit bancar "Prima Casa", IN EUR pentru achizitia unui imobil aflat in proprietatea unei persoane juridice. Pe ultima suta de metri, m-a contactat banca sa-mi comunice faptul ca transferul nu se poate face in EUR, ptr. ca persoanele juridice nu pot incasa in EUR. Va rog sa-mi spuneti daca intradevar legislatia nu permite acest lucru.( Inteleg ca nu se poate face incasarea unor sume in valuta de catre persoane juridice( cu unele exceptii) in situatia in care incasarile reprezinta venituri ca urmare a desfasurarii serviciilor care fac obiectul activitatii firmei). Care este legislatia care reglementeaza acest tip de tranzactii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alimin , utilizator 09:06, 1 Februarie 2012
alimin a scris:

Pe ultima suta de metri, m-a contactat banca sa-mi comunice faptul ca transferul nu se poate face in EUR, ptr. ca persoanele juridice nu pot incasa in EUR. Va rog sa-mi spuneti daca intradevar legislatia nu permite acest lucru.( Inteleg ca nu se poate face incasarea unor sume in valuta de catre persoane juridice( cu unele exceptii) in situatia in care incasarile reprezinta venituri ca urmare a desfasurarii serviciilor care fac obiectul activitatii firmei). Care este legislatia care reglementeaza acest tip de tranzactii?


nu va incadrati la exceptii...

Regulament privind regimul valutar, nr. 4 din 01/04/2005, republicat in 2007

"ANEXA Nr. 2 - CATEGORII DE REZIDENTI care pot efectua operatiuni in valuta

Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:
a) persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
b) persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
c) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
d) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
f) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
g) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
h) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;
i) persoane juridice si alte entitati, pentru plati efectuate catre furnizorii si subfurnizorii de bunuri si servicii pentru produsele si serviciile exportate."



[ link extern ]



Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Acelasi lucru il citisem si eu, insa, din cate inteleg eu, acele situatii se refera la tranzactii avand ca obiect lucrarile/serviciile care fac obiectul de activitate al acelei firme. Eu speram sa ma pot lega de pct.d) si sa gasesc o alta legislatie referitoare la acest tip de tranzactie, respectiv vanzare-cumparare a unui imobil aflat in proprietatea firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata in valuta mmanu mmanu buna ziua avem sediul inchiriat de la o persoana fizica, in contract tariful este in eruro pot sa fac plata chiriei prin cont bancar in euro sau trebuie de ... (vezi toată discuția)
Achizitie de la o pers.fizica lidiao lidiao Buna ziua, am achizitionat de la o persoana fizica un utilaj, am incheiat un contract intre mine si el, plata am facut-o din contul de euro, pe contract trec ... (vezi toată discuția)
Plata transport international csehalina csehalina Buna, am o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva, as vrea sa stiu daca un furnizor roman imi face un transport international de marfa, poate sa imi faca ... (vezi toată discuția)