avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Redozari pedepse dupa noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Redozari pedepse dupa noul Cod Penal

Buna seara! As dori sa stiu modul de executarea al pedepselor dupa noul Cod Penal... multumesc
Cel mai recent răspuns: liviu9a , utilizator 15:50, 3 Februarie 2014
Referitor la executarea pedepselor, proiectul Noului Cod Penal prevedea:
CAPITOLUL III
REGIMUL DE EXECUTARE A PEDEPSELOR PRINCIPALE APLICATE PERSOANEI FIZICE

Sectiunea 1 Regimul de executare a pedepselor privative de libertate

Regulile generale ale executarii pedepselor principale privative de libertate
Art. 60. - (1) Executarea pedepselor principale privative de libertate se bazeaza pe sistemul progresiv. Condamnatii au posibilitatea sa treaca dintr-un regim de executare in altul, in conditiile prevazute de legea pentru executarea pedepselor.
(2) Pedepsele privative de libertate se executa in unul din urmatoarele regimuri:
a) regimul de maxima siguranta;
b) regimul inchis;
c) regimul semideschis;
d) regimul deschis.
(3) Regimul executarii pedepselor privative de libertate se bazeaza pe posibilitatea condamnatilor de a presta o munca utila, daca sunt apti pentru munca, pe educarea condamnatilor, pe respectarea de catre acestia a disciplinei muncii si a ordinii interioare a locurilor de detinere, precum si pe stimularea si recompensarea celor staruitori in munca, disciplinati si care dau dovezi temeinice de indreptare. Toate mijloacele folosite in cadrul regimului executarii pedepselor privative de libertate trebuie sa contribuie la reintegrarea in societate a celor condamnati si la prevenirea savarsirii de noi infractiuni de catre acestia.
(4) Dupa implinirea varstei de 60 de ani, condamnatii pot presta o munca numai la cererea acestora, daca sunt apti pentru munca.

Locul si modul de executare a pedepselor privative de libertate
Art. 61. - (1) Executarea pedepselor privative de libertate se face, potrivit dispozitiilor legii pentru executarea pedepselor, in locuri anume destinate, denumite penitenciare.
(2) Femeile condamnate la pedepse privative de libertate executa aceste pedepse separat de condamnatii barbati.
(3) Minorii condamnati la pedepse privative de libertate executa aceste pedepse separat de condamnatii majori sau in locuri de detinere speciale, cu asigurarea posibilitatii de a continua invatamantul general obligatoriu si de a dobandi o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile lor.

Regimul de munca
Art. 62. - (1) Munca prestata de condamnat este remunerata, cu exceptia muncilor cu caracter gospodaresc necesare locului de detinere.
(2) Normele, timpul de munca si remuneratia muncii condamnatului sunt cele stabilite prin lege.
(3) Din remuneratia muncii condamnatului o parte revine acestuia, iar cealalta parte revine administratiei penitenciarului. Aceste parti, precum si modul de folosire se stabilesc prin legea pentru executarea pedepselor.

Sectiunea a 2-a Regimul de executare a pedepsei detentiunii pe viata si a pedepsei detentiunii severe

Locul si modul de executare a pedepsei detentiunii pe viata si a detentiunii severe
Art. 63. - (1) Detentiunea pe viata si detentiunea severa se executa in penitenciare anume destinate sau in sectii speciale ale celorlalte penitenciare.
(2) Regimul executarii detentiunii pe viata si detentiunii severe este regimul de maxima siguranta. Condamnatul la pedeapsa detentiunii pe viata sau detentiunii severe poate trece in celelalte regimuri in conditiile prevazute de legea pentru executarea pedepselor.

Neaplicarea pedepsei detentiunii pe viata
Art. 64. - (1) Pedeapsa detentiunii pe viata nu se aplica persoanei care, la data pronuntarii hotararii de condamnare, a implinit varsta de 60 de ani. In acest caz, in locul detentiunii pe viata se aplica pedeapsa maxima a detentiunii severe si pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului unor drepturi pe durata maxima.
(2) In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 60 de ani in timpul executarii pedepsei, in locul pedepsei detentiunii pe viata se aplica pedeapsa maxima a detentiunii severe si pedeapsa complementara a interzicerii exercitiului unor drepturi pe durata maxima.

Calculul pedepsei in cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata
Art. 65. - In cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa detentiunii severe, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa detentiunii severe.

Sectiunea a 3-a Regimul de executare a pedepsei inchisorii stricte si a pedepsei inchisorii

Locul si modul de executare a pedepsei inchisorii stricte
Art. 66. - (1) Executarea pedepsei inchisorii stricte se face in penitenciare anume destinate.
(2) Regimul executarii pedepsei inchisorii stricte este regimul inchis, in cazul persoanei condamnate la pedeapsa inchisorii stricte mai mare de 5 ani sau regimul semideschis, in cazul pedepsei inchisorii stricte care nu depaseste 5 ani.
(3) Condamnatul la pedeapsa inchisorii stricte poate trece in celelalte regimuri in conditiile prevazute de legea pentru executarea pedepselor.

Locul si modul de executare a pedepsei inchisorii

Art. 67. - (1) Executarea pedepsei inchisorii se face in penitenciare anume destinate.
(2) Regimul executarii pedepsei inchisorii este regimul deschis, prevazut de legea pentru executarea pedepselor.

Sectiunea a 4-a Regimul de executare a pedepsei amenzii

Continutul pedepsei amenzii sub forma zilelor-amenda
Art. 68. - (1) Pedeapsa amenzii consta in suma de bani pe care faptuitorul este condamnat sa o plateasca.
(2) Pedeapsa amenzii se aplica sub forma zilelor-amenda. In acest caz suma totala care urmeaza sa fie platita rezulta din inmultirea numarului de zile de pedeapsa stabilite de instanta in raport cu gravitatea faptei si persoana faptuitorului, cu suma reprezentand evaluarea in bani a fiecarei zile de pedeapsa, tinandu-se seama de posibilitatile financiare ale faptuitorului si de obligatiile legale ale acestuia fata de persoanele aflate in grija sa.
(3) Daca legea prevede ca o infractiune se pedepseste numai cu amenda, fara a-i arata limitele, minimul special al zilelor-amenda este de 20 zile, iar maximul special de 120 zile, daca legea nu prevede altfel.
(4) Cand legea prevede pedeapsa amenzii, fara a-i arata limitele, alternativ cu pedeapsa inchisorii, minimul special al zilelor-amenda este de 40 zile, iar maximul special de 180 zile, iar cand legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa inchisorii stricte, minimul special este de 60 zile si maximul special de 240 zile.

Inlocuirea pedepsei amenzii sub forma zilelor-amenda
Art. 69. - (1) In cazul condamnatului care se sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, daca legea prevede pedeapsa inchisorii stricte ca pedeapsa alternativa la amenda, instanta poate inlocui amenda cu munca in folosul comunitatii pana la 500 de ore sau, in cazul in care condamnatul nu isi da consimtamantul pentru aceasta pedeapsa, cu pedeapsa inchisorii stricte.
(2) In cazul condamnatului care se sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, daca legea prevede pedeapsa inchisorii ca pedeapsa alternativa la amenda, instanta poate inlocui amenda cu munca in folosul comunitatii pana la 300 de ore sau, in cazul in care condamnatul nu isi da consimtamantul pentru aceasta pedeapsa, cu pedeapsa inchisorii.
(3) La inlocuirea pedepsei amenzii, se tine seama de durata zilelor-amenda neplatite.

Sectiunea a 5-a Regimul de executare a pedepsei muncii in folosul comunitatii

Continutul pedepsei si modul de executare
Art. 70. - (1) Daca legea prevede pentru un delict pedeapsa inchisorii sau a inchisorii stricte de cel mult 3 ani, instanta poate dispune in locul pedepsei privative de libertate executarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii, pe o durata de cel putin 100 de ore.
(2) Durata maxima a muncii in folosul comunitatii este de 300 de ore, in cazul in care legea prevede pedeapsa inchisorii, si de 500 de ore, in cazul in care legea prevede pedeapsa inchisorii stricte de cel mult 3 ani.
(3) Munca in folosul comunitatii poate fi dispusa numai cu consimtamantul inculpatului.
(4) Daca persoana condamnata nu executa aceasta pedeapsa sau, in timpul executarii ei nu indeplineste obligatiile care-i revin ori le indeplineste in mod defectuos, instanta poate dispune, daca legea nu prevede alt mod de sanctionare, revocarea muncii in folosul comunitatii, inlocuind-o, integral sau partial, dupa caz, cu inchisoarea sau cu inchisoarea stricta de cel mult 3 ani.
(5) Modul de executare a muncii in folosul comunitatii este reglementat prin legea pentru executarea pedepselor.

Sectiunea a 6-a Liberarea conditionata

Liberarea conditionata a condamnatului la pedeapsa inchisorii, a inchisorii stricte si a detentiunii severe
Art. 71. - (1) Dupa ce a executat cel putin doua treimi din pedeapsa inchisorii ori a inchisorii stricte sau trei patrimi din pedeapsa detentiunii severe, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama de durata din pedeapsa care mai ramane de executat, de varsta, starea sanatatii, forma de vinovatie si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.
(2) Minorii condamnati la pedeapsa inchisorii ori inchisorii stricte pot fi liberati conditionat dupa executarea unei treimi din pedeapsa aplicata. Condamnatii trecuti de 60 de ani, pentru barbati si 55 de ani, pentru femei, pot fi liberati conditionat dupa executarea unei treimi din pedeapsa inchisorii ori inchisorii stricte sau jumatate din pedeapsa detentiunii severe.
(3) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (1) se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din pedeapsa inchisorii ori a inchisorii stricte sau a cel putin doua treimi din pedeapsa detentiunii severe.
(4) In timpul liberarii conditionate, instanta poate sa-l oblige pe condamnat sa se supuna masurilor de supraveghere prevazute in art. 103.

Liberarea conditionata a condamnatului la pedeapsa detentiunii pe viata
Art. 72. - (1) Cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata poate fi liberat conditionat, in mod exceptional, dupa executarea efectiva a 20 de ani de detentiune, tinandu-se seama de antecedentele sale penale, precum si de faptul ca este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare.
(2) Condamnatul trecut de varsta de 60 de ani poate fi liberat conditionat dupa executarea efectiva a 15 ani de detentiune, daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute in alin. (1).
(3) Pedeapsa se considera executata daca in termen de 10 ani de la liberare condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune. Daca in acest interval condamnatul a comis din nou o infractiune, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 73.
(4) In timpul liberarii conditionate instanta poate sa-l oblige pe condamnat sa se supuna masurilor de supraveghere prevazute in art. 103.

Efectele liberarii conditionate
Art. 73. - (1) Pedeapsa se considera executata daca in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune.
(2) Daca pana la implinirea duratei pedepsei cel liberat a comis din nou o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii, instanta, tinand seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea.
(3) Daca pana la implinirea duratei pedepsei cel liberat a comis din nou o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii stricte, a detentiunii severe sau a detentiunii pe viata, revocarea liberarii conditionate este obligatorie.
(4) In cazul revocarii liberarii conditionate, pedeapsa stabilita pentru infractiunea ulterioara si restul de pedeapsa care a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se cumuleaza, fara a depasi maximul general al pedepsei celei mai grele.

Sectiunea a 7-a Executarea pedepsei intr-o inchisoare militara

Modul de executare a pedepsei intr-o inchisoare militara
Art. 74. - (1) Executarea pedepsei inchisorii care nu depaseste 2 ani, de catre militarii in termen, se face intr-o inchisoare militara in cazurile prevazute de lege, precum si in cazurile cand instanta judecatoreasca, tinand seama de imprejurarile cauzei si de persoana condamnatului, dispune aceasta.
(2) Daca militarul condamnat a executat jumatate din durata pedepsei si a dat dovezi temeinice de indreptare, partea din durata pedepsei ce a mai ramas de executat se reduce cu o treime, iar daca s-a evidentiat in mod deosebit, reducerea poate depasi o treime, putand cuprinde chiar tot restul pedepsei.
(3) Daca in timpul executarii pedepsei militarul condamnat devine inapt serviciului, este liberat conditionat.
(4) Daca in timpul executarii pedepsei militarul condamnat savarseste din nou o infractiune, instanta care pronunta condamnarea aplica dispozitiile art. 51 sau ale art. 52. Pedeapsa astfel stabilita se executa intr-un loc de detinere.
(5) Dupa executarea pedepsei potrivit alin. (1)-(3) sau dupa gratierea totala ori dupa gratierea restului de pedeapsa, cel condamnat este reabilitat de drept.
(6) Dispozitiile alin. (1)-(5) sunt aplicabile si celor care au devenit militari in termen dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
(7) In cazul in care, inainte de inceperea executarii pedepsei intr-o inchisoare militara, condamnatul a fost trecut in rezerva, pedeapsa se executa intr-un loc de detinere.
Asadar, se poate vorbi de o scurtare a anului astfel incat in loc de 9 luni, sa existe posibilitatea efectuarii pedepsei in 8 luni, echivalentul unui an calendaristic? Concret, ma refer la o pedeapsa intre 10-15 ani, in regim de munca.
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
sleepy, utilizator
Buna ziua !
Asa cum a scris ssi colegul, in noul Cod penal pedepsele si regimul acestora este prevazut in CAPITOLUL III SI INTITULAT "REGIMUL DE EXECUTARE A PEDEPSELOR PRINCIPALE APLICATE PERSOANEI FIZICE".
Problema este aceea ca nu a intratr inca in vigoare si se pare ca mai are de asteptat !
Cu stima !
Sa redus pedeapsa cu o treime fata de vechiul cod penal.
daca fac cerere de reducere (recalculare) a pedepsei, din cat am 3ani 6luni, nu mi se reduce si mie o treime din pedeapsa adica 14luni ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare xeniacristodulu xeniacristodulu cata pedeapsa trebuie executata din 3ani jumatate?cate luni este la an?va multumesc (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 3 ani inchisoare- cat executa? Ana15673 Ana15673 Buna seara vreau sa va întreb soțul meu este arestat si are de executat 3 ani cat din pedeapsa executa . Va multumesc (vezi toată discuția)
Executarea pedepselor albulescu albulescu Buna seara,as doti sa stiu daca in noul cod penal este vreo modificare a anului juridic de executare a pedepselor privative de libertate,multumesc. (vezi toată discuția)