avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art.65

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 de zile lucratoare , preaviz in care este specificat faptul ca angajatul in perioada de preaviz poate lipsi 8 ore de la programul zilnic ( programul lui fiind de 8 ore nu trebuie sa se prezinte la lucru) si totodata este specificat ca societatea nu are alte posturi vacante si nu poate oferi un alt post pentru angajat. In urmatoarea zi dupa comunicarea preavizului societatea angajeaza o alta persoana in functia de operator calculator. Scrieti-mi va rog daca acest lucru este legal? Eu personal cred ca angajatul care a primit preavizul ar fi trebuit sa fie anuntat ca este post vacant la societate. Totodata va rog sa-mi scrieti la cate salarii compensatorii are dreptul angajatul daca societatea activeaza atat in industria alimentara cat si in comert? Societatea are peste 100 de angajati dar nu are contract colectiv de munca ( si nu are probleme din cauza asta, interesant nu?:))
Astept parerile dvs. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:16, 16 Decembrie 2011
Nu nu este legal,in mod legal daca nu exista locuri vacante trebuiau sa ceara ajutorul ITM ului,si oricum cim nu incetase prin preaviz ci ar fi incetat prin decizia de desfacere a cim dupa preaviz,in perioadade preaviz nu puteau angaja pe cineva pe postul lui sau pe un alt post intru-cat el avea prioritate daca exista un post vacant caruia sa-i fi corespuns prof.Poate contesta in justitie.Cat priveste ccm nu mai este obligatoriu incheierea lui dupa modificarea CM din 18.05.2011 este oblig doar negocierea
Multumesc pt. raspunsul rapid:). Are dreptul angajatul in momentul in care preia decizia de desfacere a contractului la salar compensatoriu?
daca a existat un ccm incheiat pe per 2008-2010 da sau dc se prevede in regul de ordine int
Nu exista nici CCM nici Regulament de ordine interioara luat la cunostinta de angajati. CCM pe ramura Industria alimentara nu mai este valabil?
@pirko,


1.Unitatea nu a comis nicio ilegalitate,nu este stipulatt in Codul Muncii obligativitatea redistribuirii pe un alt post din unitate in cazul concedierii individuale prin restructurarea postului si nici apelarea la ALOFM pt. gasirea unui astfel de post.
2.Unitatea nu a comis nicio ilegalitate, atata timp cat a facut angajare pe un post de operator calculator si nu de contabil.De altfel si postul ocupat de dvs. si desfiintat,il vor putea reinfiinta in viitor si vor putea face incadrare de contabil.
3.In ceea ce priveste salariul compensator in caz de concediere,va trebui sa va interesati daca la ora actuala exista un contract de munca colectiv la nivel de ramura in care desfasurati activitatea care este valabil, acolo existand o cllauza referitoare la platile compensatorii in astfel de situatii.

Alte discuții în legătură

Cand pot face angajari cflori2002 cflori2002 buna ziua, daca am facut disponibilizari, nu concedieri colective, mai pot face angajari pe posturile disponibilizate ? dar pe alte posturi ? sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajari efectuate dupa concedierea colectiva Georgeta Anghel (Rusu) Georgeta Anghel (Rusu) buna ziua stimati colegi Supun atentiei dvs urmatoarea speta: un angajator care a recurs, din motive economice, la concedierea unui nr. de salariati ca urmare ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala-angajari cflori2002 cflori2002 Buna ziua, daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte ... (vezi toată discuția)