Nu este obligatoriu sa va angajati un avocat pentru transcrierea divortului in tara.
In conformitate cu prevederile art.42 alin.(2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita INSCRIEREA in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla, iar refuzul acestora se motiveaza".
Cererea de inscriere in registrele de stare civila romane se depune la misiunea diplomatica sau la oficiul consular de cariera al Romaniei din tara unde a fost facuta inregistrarea in prealabil (sau in tara aflata in circumscriptia consulara respectiva) si va fi insotita de pasaportul (in original si copie simpla) care atesta ca titularul (solicitantul) este (a fost) cetatean roman, certificatul de stare civila original, copia legalizata si traducerea acestuia, ce va fi facuta de catre misiunea diplomatica, sau de un notar public din tara de resedinta, având aplicata Apostila conform Conventiei de la Haga din 05.10.1961.
Pentru a se evita o dubla inregistrare in registrele de stare civila romane, se vor solicita petentilor declaratii de propria raspundere, din care sa rezulte ca nu exista un alt act transcris sau reconstituit in registrele de stare civila romane din tara.
Am tradus si legalizat toate actele. Consulatul României din Belgia m-a trimis la Tribunalul ultimului domiciliu din tara. Am facut o procura mamei mele si acum î-mi spune ca trebuie sa iau un avocat...
Nu mai înteleg nimic...
Nu inteleg pentru ce va solicita angajarea unui avocat.
Potrivit art.21 alin.1 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru se recunosc în celelalte state membre fără a fi necesar să se recurgă la vreo procedură.
Când am fost în tara în iunie mi-au cerut chiar si conventia de la Notar cu privire la copil. Am fost întrebata de ce nu am divortat în România???
Daca înteleg bine, mama mea poate sa se prezinte la Trribunal cu actele mele pentru transcriere fara avocat.
Am facut si o hârtie la notar cu schimbarea numelui dupa divort. Aceasta schimbare apare în istoricul de la Primaria din Bruxelles, dar în tara nu au fost capabili sa vada ca la aceeasi data oficialitatile belgiene au notat numele dinainte si de dupa divort. Deci am pus totul "negru pe alb".
In Belgia sunt divortata de doi ani si în România sunt tot casatorita....
Divort in austria
ancasimona
1. In urma cu doi ani am divort de comun acord in Austria de sotia mea. A fost stabilit aici divortul, fara partaj. Din casatorie avem trei copii, dintre care ... (vezi toată discuția)