avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea nume SI prenume, persoana majora, cu dubla ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea nume SI prenume, persoana majora, cu dubla cetatenie

Buna ziua,

Eu sunt cetatean roman si american. Am un nume foarte romanesc, sa zicem Tudorita Fulga Iorgu (Acesta nu este numele meu, dar este similar in sens ca nu inseamna nimic in alta limba).

M-am casatorit recent in America si nu mi-am schimbat numele de familie nici in America, adica ma cheama tot Tudorita Fulga Iorgu (oficial).

As dori sa-mi schim numele de familie, ca sa me cheme dupa sot, sa spunem "Jones" (asta nu este numele lui, dar dau un exemplu). Adica numele lui de familie este si suna american/anglo-saxon.

De asemenea, as dori sa-mi schimb si prenumele, ca sa fie mai universal, de exemplu Maria, care este in toate limbile inteles, ca sa nu stea omul 3 zile sa inteleaga cum ma cheama.

De asemenea, inainte sa ma casatoresc, din cauza ca numele meu este atat de greu inteles aici, am folosit un pseudonim pt afacerea mea, sa spunem ca sant coafeza. Deci si inainte si acum casatorita, am o afacere in care toata lumea ma cheama sa zicem Maria Bal. Deci de vreo 2 ani, folosesc numele Maria Bal 100%, in afacerea mea de coafeza si cu toti cunoscutii si prietenii mei.

Deci in concluzie, as dori sa-mi schim numele de la Tudorita Fulga Iorgu la Maria Jones.

M-am interesat si in America e f simplu sa-ti schimbi numele, niste hartii la judecator si poate sa te cheme cum vrei.

Intrebarea mea este, daca imi schim numele in America oficial, si vin in Romania cu toate actele schimbate, si cu actul judecatoresc de la judecatorul american ca ma cheama acum Maria Jones, pot sa-mi schimb buletinul si pasaportul romanesc la Maria Jones?

Daca raspunsul este da, cam cat m-ar costa acest schimb de nume? Trebuie sa vin in romania sau se poate face prin consulat? Daca trebuie sa vin in Romania, de cate ori trebuie sa vin? Cam cat dureaza toata afacerea?

Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:01, 19 Iunie 2014
Da, va puteti schimba numele in schimb nu puteti sa solicitati prin ambasada recunoasterea hotararii straine, apostilata, eliberata de autoritatile judecatoresti americane, numai dupa ce hotararea definitiva si irevocabila, apostilata eliberata de aut. americane a fost mai intai recunoscuta de Tribunalul de la ultimul dvs.domiciliu avut in tara daca sunteti CRDS.
În conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 119/1196 cu privire la actele de stare civila, republicata, „Modificarile intervenite în statutul civil al cetatenilor români aflati în strainatate se înscriu de ofiterul de stare civila prin mentiune pe marginea actelor de stare civila, cu aprobarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
Înscrierea acestor mentiuni se face în baza cererilor adresate misiunii diplomatice sau oficiului consular de cariera al României acreditat în statul de resedinta, sau primariei care are în pastrare actele sale de stare civila ale solicitantilor.
Cererea va fi însotita de urmatoarele documente:
- documentul de schimbare a numelui si/sau prenumelui, emis de autoritatile straine, în original si copii (o copie va ramâne la cerere si câte o copie la fiecare din certificatele ce urmeaza a fi schimbate);
- traducerea legalizata a documentului, în original si copii (o copie va ramâne la cerere si câte o copie la fiecare din certificatele ce urmeaza a fi schimbate); traducerea se va face la un notar public din tara, la misiunea diplomatica ori oficiul consular de cariera al României din tara de resedinta a solicitantului sau la un notar strain, în acest din urma caz trebuind sa fie aplicata Apostila, conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 05.10.1961, la care România a aderat prin O.G. nr.66/1999, aprobata prin Legea nr.52/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
- certificatul de nastere si/sau casatorie al persoanei pentru care se solicita înscrierea mentiunii, în copie;
- pasaportul strain, în copie;
- pasaportul românesc, daca este cazul, în copie;
Cererea de înscriere a mentiunii se poate face în nume propriu sau prin împuternicit cu procura speciala. Procura va fi data la un notar public din tara, la oficiul consular de cariera al României din tara de resedinta sau la un notar din strainatate, dar care sa aiba aplicata Apostila conform Conventiei de la Haga din 1961. În procura este necesar sa se faca referire, în mod expres, la faptul ca persoana împuternicita îi reprezinta pe solicitanti, atât în vederea depunerii documentelor, pentru înscrierea mentiunii, cât si a ridicarii noilor certificate de la oficiile de stare civila unde sunt înregistrate actele de stare civila ale acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere divort al unei casatorii in sua dachelaro dachelaro M-am casatorit in aprilie in SUA cu un cetatean american de origine romana. Anterior el a fost casatorit tot in SUA si a divortat inainte de a ne casatori noi. ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui prin obtinerea cetateniei italiane MARIA10 MARIA10 am obtinut cittadinanta italiana prin care am revenit la numele dinainte de casatorie .Avand pasaport cu domiciliul in strainatate pasaportul expira si e pe ... (vezi toată discuția)
Transcriere divort sbarnea sbarnea Buna ziua, Sunt divortata din 2006 în Belgia. Pentru transcrierea divortului în tara am nevoie de un avocat? Multumesc (vezi toată discuția)