avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare

Buna ziua,

In cazul unei pedepse de de 1 an si 3 luni cand intervine reabilitarea?Cand se va sterge din cazier definitiv?Pedeapsa a fost executata in 2010 si a fost eliberat conditionat dupa 9 luni in noiembrie 2010.

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: ionut214 , utilizator 19:38, 25 Septembrie 2014
Art. 135 C.pen. dipsune ca, condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta :
a) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate; ...

În cazul liberarii conditionate termenul de reabilitare începe sa curga de la data când durata pedepsei va fi deplin împlinita si nu în ziua când a intervenit liberarea conditionata, aceasta fiind o modalitate de executare nu o cauza de stingere a pedepsei.


In speta, la data liberarii conditionate mai erau de executat 6 luni din pedeaspa ceea ce face ca termenul de reabilitare incepe sa curga din mai 2011 .. adica, peste 4 ani 7 luni si 15 zile se poate reabilita judecatoresc ...
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mai exista o alta posibilitate de reabilitare care sa dureze mai putin?
Nu exista alta posibilitate decat sa asteptati trecerea termenului care va fost indicat mai sus si apoi sa introduceti cererea la instanta.
Buna seara,

Referitor la problema expusa mai sus, am citit ca in noul cod penal ca reabilitarea intervine pentru persoanlele care au pedeapsa pana in 2ani daca in termen de 3 ani acestia nu au mai comis nicio infractiune.In acest caz se poate cere reabilitarea in instanta acum?Am inteles bine sau ma insel?Multumesc
Da, ati inteles bine, in conditiile NCP este vorba de reabilitarea de drept. In mod normal la implinirea termenului de reabilitare, daca nu ati mai savarsit o alta infractiune, autoritatea care tine evidenta cazierului judiciar sterge din oficiu mentiunile privind pedeapsa aplicata. Daca stergerea acestor mentiuni nu se vor face din oficiu, puteti formula cerere de constatare a interventiei reabilitarii de drept la instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea sau la instanta corespunzatoare in grad, in a carei raza teritoriala domiciliati.

ART. 165 c.p.
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
ART. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
..........................................................

Alte discuții în legătură

Condamnat la o pedeapsa cu executare- cand ma pot reabilita? adriano_gl adriano_gl Am fost eliberat conditionat anul trecut pe 19 august; am executat 1an 2 luni si 28 de zile din condamnarea de 1 an si 10 luni pentru conducere fara permis... ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu executare- reabilitare /calcul termen androneoana androneoana pentru o persoana condamnata la 2 ani cu executare ( a executat in perioada 13.05.2012 - 30.07.2013) , conform cpp se reabiliteaza de drept in data de ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu executare- termen de reabilitare/calcul termen rzvrzv rzvrzv Am fost condamnat la 2 ani inchisoare in 2013 cu executare si eliberat conditionat in 2014...intrebarea mea este: cand pot sa-mi fac reabilitarea sa nu mai am ... (vezi toată discuția)