Va rog frumos in masura in care aveti timp, sa imi raspundeti la urmatoarea situatie:
Am un prieten de 20 de ani, de la tara, famile dezorganizata, care nu are acte....nu are buletin, certificat de nastere, CNP. Cand s-a nascut concubinul mamei nu a vrut sa il recunoasa si intr-un final baiatul a ramas fara acte. A mers la scoala, la tara, dar s-a retras. Nu cunosc toate detaliile cazului, dar va rog daca puteti sa imi explicati care este procedura in acest caz ? Care ar fi cea mai sigura cale, la care ar putea apela, pentru a fi sigur de un rezultat ? El s-a mai interesat dar nu a fost luat in seama. Un avocat, ar putea rezolva situatia mai rapid ?
Prietenul trebuie sa depuna cerere de inregistrare tardiva a nasterii la judecatoria pe raza careia locuieste.
Instanta va solicita Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor verificari pentru a se stabili daca nasterea a fost inregistrata in registrele de stare civila sau in Registrul National de Evidenta a Persoanelor. Lucratorii SPCLEP vor cauta inregistrarea nasterii la maternitate sau vor lua declaratii martorilor daca nasterea a fost la domiciliu etc.
Prietenul va trebui in aceasta faza doar sa ofere toate informatiile pe care le are legat de nasterea sa, de anii de scoala etc.
Dupa efectuarea cercetarilor SPCLEP va intocmi un referat care va fi inaintat instantei.
In paralel se va face o expertiza medico-legala care de asemenea va fi proba in procesul inregistrarii tardive a nasterii.
Daca nu are niciun venit, taxa datorata Institutului de Medicina Legala ar putea fi suportata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (daca nu s-o fi anulat acea facilitate). Taxa nu era mare, pana in 100 lei – sper sa nu ma insel.
Daca nu solicita judecarea in lipsa, de-a lungul procesului prietenul va trebui sa mearga la cel cate infatisari va stabili instanta ca are nevoie pentru a clarifica dosarul (2 sau 3 de regula).
Dupa emiterea hotararii judecatoresti si ramanerea ei definitiva si irevocabila, pe baza ei se va inregistra nasterea in registrele de stare civila.
Pentru ca prietenul are 20 de ani, poate solicita pe baza sentintei ramase definitiva si irevocabila, eliberarea unei carti de identitate provizorii (doar pentru cateva zile) pentru a-si putea ridica certificatul de nastere.
Insa daca nici parintii nu sunt cu actele de identitate in regula, procedura se va complica.
Ar fi excelent ca macar mama sa aiba certificat de nastere, pentru ca altfel ea va fi aceea care va trebui sa treaca prima data prin acest proces de inregistrare tardiva a nasterii.
Cam asta il asteapta - adresati-va Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanei, in functie de situatie veti fi indrumat detaliat.
Daca a urmat cursurile scolare se poate sa fie totusi inregistrata nasterea. Ma gandesc ca s-ar fii autosesizat scoala pe perioada anilor de curs. Intrebati mama prietenului unde a nascut si cercetati la starea civila de la locul de nastere, nu de la locul de domiciliu, daca se afla nasterea inregistrata. Daca nu, urmati pasii descrisi de Ares-3, adica prezentati-va pentru inceput cu o cerere la Judecatoria de domiciliu.