avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somerul indemnizat este asigurat in sistemul public de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somerul indemnizat este asigurat in sistemul public de sanatate?

buna ziua,sunt insarcinata in 21 de sapt si sunt in somaj de la 1 iul 2011,azi am fost la medic sa cer un concediu med si a zis ca nu poate sa-mi dea ca am nevoie de adeverinta de la locul de munca ,eu de unde trebuie sa iau adev .daca sunt in somaj? va rog sa-mi spuneti eu am asigurare de gravida ca m-a intrebat doctorul si nu am stiut sa-i spun trebuie sa-mi fac asigurare sau sunt asigurata?
1. - Fiind in somaj indemnizat sunteti asigurata si la pensii si la sanatate.
- Contributiile respective sunt platite de Agentia de Somaj, conform Legii 76/2002.
- Agentia de Somaj va da adeverinta pentru medic, adeverinta din care reiese ca sunteti in somaj si beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.


2. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.

3. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

4. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

5. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

6. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

7. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1.
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
va multumesc,va trebui sa merg la ag de somaj sa-mi dea adeverinta si apoi o sa merg la medic sa-mi dea con med.va rog sa-mi mai spuneti ceva in legatura cu con prenatal se pot lua max82 de zile va din cele126 trebuie sa-mi dea medicul o adev si o so duc la somaj va multumesc anticipat.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna
a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. Concediul de maternitate il luati cum doriti dvs. si cum stabiliti cu medicul cu singura conditie ca postnatalul sa fie de minimum 42 de zile.

3. Medicul va da certificate medicale pe care le duceti la Agentia de Somaj.
Buna,
Daca sinteti persoana in somaj si primiti indemnizatie faceti o copie dupa carnetul de somer vizat la zi ,copie pe care o inminati medicului dvs de familie.Pentru adeverinta trebuie sa mergeti la Agentia de somaj unde ati depus dosarul deoarece conform legii sinteti asigurata,
COpia carnetului de somer trebuie sa fie fata -verso.
Am trecut printr-o situatie similara cu cativa ani in urma. Este o lipsa de comunicare intre cei de la Somaj si CAS, care, se pare ca nu s-a remediat nici acum. Cei de la Somaj nu anunta la CAS listele cu someri. Faceti copie dupa carnetul de somaj vizat la zi, carte identitate si copie dupa aceasta. Dupa ele vi se va elibera dovada de asigurat.

Alte discuții în legătură

Beneficiez de concediu pentru cresterea copilului dupa somaj? garnita georgiana garnita georgiana buna ziua ,spuneti-mi beneficiez de ccc ,sunt in somaj de la data de 1 iul 2011 data probabila a nasterii este 3 apr 2012 ,fara concediu medical pt ca nu-mi da ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate Elena.1980 Elena.1980 Buna ziua, Care sunt conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate in timpul somajului, cu cat timp inainte de a naste se poate intra in acest ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate gabitzaa gabitzaa Buna ziua! sunt insarcinata in 15 saptamani si sunt in somaj ,as vrea sa intru in prenatal prin iunie inainte sa-mi expire somajul(31 iulie), dar doamna de la ... (vezi toată discuția)