avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura RADET

Bună seara!
Am mare nevoie de ajutor! Am de repartizat factura de căldură de la RADET pentru locatarii din bloc şi nu ştiu cum trebuie să procedez. Avem un singur contoar comun, fără repartitoare, cu 10 centrale de aqpartament. E prima dată când trebuie să fac acest lucru şi din câte am înţeles din ce am citit pe net, nu se mai aplică procentele de 30 şi 50% de anul trecut.
Aştept urgent un răspuns documentat!
Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:29, 15 Noiembrie 2011
Nu va suparati dar de ce faceti dv acest lucru? ce s-a intamplat cu cei care au aplicat pana acum ?

Sper ca nu a aplicat cei 30%-50 % despre care ati auzit dv fostul administrator sau presedinte de unul singur intrucat spune in ordin ca nu avea voie.

DV nu aveti decat sa repartizati dupa cota indiviza si atat, scazand apartamentele debransate(cele 10 cu centrala proprie si ceilati debransati)

Daca vreti cititi ordinul 343/2010 unde se spunea de cei 30%-50% de care ati auzit dv atunci cititi-l si cititi art 5.
[ link extern ]

(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate, atrage după sine nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, cu modificările şi completările ulterioare
.
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
w_v_w_v, utilizator
ursulina a scris:
Am de repartizat factura de căldură de la RADET pentru locatarii din bloc şi nu ştiu cum trebuie să procedez. Avem un singur contoar comun, fără repartitoare, cu 10 centrale de aqpartament.

Discutati intr-o sedinta de comitet si adoptati un sistem de gestioanare si repartizare a agentului termic.
Puteti sa va orientati si din experienta altora sau a anului trecut referitor la procente.
Neavand repartitoare in apartamente, repartizati factura pe suprafat utila, diferentiat pe cei cu centrala fata de cei fara centrale. Cei cu centrale vor suporta numai costul caldurii cu partile comune iar cei fara centrala vor suporta atat costul caldurii pentru partile comune cat si incalzirea propriilor apartamente.
Eu as propune sa repartizati 30% din factura tuturor apartamentelor indiferent ca au centrala proprie sau nu. Si-apoi ceilalti 70% numai celor care nu au centrala termica proprie.
Repartizand cei 30% pe intreaga suprafata utila a tuturor apartmentelor, rezulta un pret/metru patrat.
Repartizand cei 70% numai pe suprafata utila a celor care nu au centrale proprii, rezulta un alt pret/metru patrat.
Pe lista de plata apar doua coloane, una cu cei 30% pentru absolut toate apartamentele si una cu cei 70% completata numai in dreptul celor care nu au centrale proprii.
Daca are cineva o alta medota, rog sa o posteze aici.

Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Adriantot, moderator
Metoda aratata de @adriantot este corecta.
Numai stabilind intr-o sedinta de comitet acel procent pentru partile comune este indicat sa va apucati de calculul caldurii.
Totusi cea mai corecta atitudine, mai ales pentru cei cu CT, este de a decide in comitet sa faceti o inventariere urgenta a sistemului de incalzire din bloc, pe scari, inventariere pe care v-o poate face si o firma de repartitoare contra unei sume modice de 100-200 lei, in urma careia veti sti cu exactitate acest procent.

Pana cand va stabiliti acest procent in mod legal, fie prin decizia comitetului, fie printr-o inventariere, impartiti aceasta caldura asa cum ati facut-o si pana acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Ord.343/2010 CRYSSYS CRYSSYS Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu acest subiect. Am centrala termica din anul 2005. Locuiesc intr-un bloc cu 8 nivele, la etajul 8, ... (vezi toată discuția)