Idolul "ban" incepe sa dea semne ca, supraproductia de bunuri peste "aborbtii" firesti sau preponderent induse de nevoi "fortat" normale si eterna speculatie economica a " ajuns la fundul sacului".
Din parlamentul european ni se atrage atentia ca trebuie sa trecem la discursuri realiste.
Profesorii au vazut astazi in parlament pentru prima data, un sprijin politic unanim de tip economic.
Cresterile de 50 % si 74 % la salarii incepand cu 01 octombrie, vor acoperi cu siguranta rata inflatiei care vine fara ca cineva sa se poata opune si vor avea macar ce sa manance.
O natiune care nu are profesori de calitate si sau ii omoara in greutati materiale se poate astepta la mari surprize sociale.
Majoritatea populatiei din aceasta tara este intr-o lupta mai mult sau mai putin grea cu dificultatile materiale. Sa nu uitam ca profesorii au salariul pe care il au pentru numai 18 ore de munca pe saptamana, in timp ce majoritatea salariatilor fac 1-2 ore suplimentare neplatite/zi, fara sa se planga din cauza asta. Pe langa asta, mai au aproape 5 luni de concediu platit pe an - 3 luni in vara si inca 3-4 saptamani iarna respectiv 2-3 saptamani de Pasti. Care categorie de salariati mai are acest lux?
Cat priveste calitatea prestatiei profesorilor, in general ( pentru ca majorarile care se tot vehiculeaza sunt acordate tuturor, nu doar celor care au merite deosebite) aceasta este sub orice critica: rezultatele ar trebui sa vorbeasca si in acest domeniu, si nu slogane plangacioase despre importanta muncii lor.
Remuneratia cuvenite se socoteste in functie de importanta, cantitatea si calitatea muncii prestate:D
Sunt de acord cu faptul ca primul criteriu este indeplinit, dar urmatoarele?? Doar pentru ca am o munca importanta, pe care o prestez in cantitati moderat-scazute, de o calitate submediocra spre slaba, merit un salariu mai mare decat media pe tara?
Protestele lor mi s-au parut inca de pe vremea cand eram eleva de prost gust, avand in vedere ca meditatul este un sport consacrat printre ei, iar pentru rezultatele proaste de la orele de clasa nu au nici o raspundere.
Ati auzit de profesori sanctionati pentru slabele rezultate obtinute cu elevii? Nu, si asta in timp ce pana si antrenorii echipelor de fotbal sunt sanctionati/destituiti daca nu au performanta.
Astazi s-a inchis BVB si Bursa de Marfuri. Isarescu acum cateva minute facea apel la populatie sa nu intre in panica, sa nu isi retraga banii din banci... Oare ce va urma? Teoretic stiu, dar nu mi-as dori sa aflu si practic.
Dupa crahul din 1929 cred ca brokerii nu au mai acordat imprumuturi pt ca unii sa cumpere actiuni acoperind numai o parte din suma necesara cu bani gheatza, iar pt restul sa foloseasca sumele imprumutate cu dobanzi mari (de la brokeri), mult mai mari decat cele practicate de banci. Pt a evita asemenea speculatii periculoase au aparut diverse reglementari in acest sens pe piata bursiera. In al doilea rand (cel putin), din cauza ca investitiile productive au scazut mari sume de bani au fost disponibile pt tranzactiile bursiere (ceea ce nu prea e cazul in RO). De aceea, nu cred ca bursele vor „cadea” pur si simplu si nu cred ca romanii ar fi extrem de afectati de caderea bursei la Bucuresti – dar nu va pati nimic! Nu suntem foarte aproape de recesiune... Americanii, insa... Dar isi vor reveni spectaculos... In 1987, America a cunoscut „lunea neagra”, cand scaderea a fost record in acel an... Nu se aude azi ca sunt vanzari excesive – si bursele sunt inchise tocmai pt a se evita asemenea vanzari. „Triunghiul” care sustine piata mondiala e format, din cate stiu, de SUA, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii – iar bursa de la Tokyo nu pare sa aiba probleme...
Cat despre „dezechilibrarea” economiei romanesti din cauza cresterilor salariale in cazul profesorilor si a functionarilor publici... Se incearca „deturnarea” atentiei populatiei de la problemele reale: salariile f mici in anumite domenii (cel putin pe hartie, in domeniul absolut privat – unde este un sector de munca „gri”, care chiar nu face bine economiei) si cresterea prea putin justificata a preturilor in general. Intr-o economie de piata functionala guvernele nu au dreptul sa controleze preturile, si le convine cand acestea sunt mari deoarece cresc si veniturile la bugetul statului: impozite pe venit/profit; TVA...
Sper sa nu ma insel in „sperantele” mele!
10.10.08 ora 18:16
Ar tb sa sterg ce am scris, dar, sa afle si altii ce sperante... Pentru ca tot imi exprimam sperantele... Japonezii tocmai au anuntat inchiderea bursei pe minus (din nou!).