avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore lucrate noaptea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore lucrate noaptea

buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda spor de noapte. este legal acest lucru? mentionez ca timpul unei ture de noapte este de 8 ore......(lucram in sistemul 12 cu 24 si 12 cu 48). multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 16 Noiembrie 2011
Va dau un extras din Codul muncii:

"Munca de noapte

ART. 125
(1) Munca prestatã între orele 22,00-6,00 este consideratã muncã de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintã, dupã caz:
a) salariatul care efectueazã muncã de noapte cel puţin 3 ore din timpul sãu zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueazã muncã de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul sãu lunar de lucru.
(3) Durata normalã a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depãşi o medie de 8 ore pe zi, calculatã pe o perioadã de referinţã de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul sãptãmânal.
(4) Durata normalã a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a cãror activitate se desfãşoarã în condiţii speciale sau deosebite de muncã nu va depãşi 8 ore pe parcursul oricãrei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevãzutã în contractul colectiv de muncã aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncã încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevãzutã la alin. (4), angajatorul este obligat sã acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizeazã munca de noapte este obligat sã informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncã.
ART. 126
Salariaţii de noapte beneficiazã:
a) fie de program de lucru redus cu o orã faţã de durata normalã a zilei de muncã, pentru zilele în care efectueazã cel puţin 3 ore de muncã de noapte, fãrã ca aceasta sã ducã la scãderea salariului de bazã;
b) fie de un spor pentru munca prestatã în timpul nopţii de 25% din salariul de bazã, dacã timpul astfel lucrat reprezintã cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. ART. 127
(1) Salariaţii care urmeazã sã desfãşoare muncã de noapte în condiţiile art. 125 alin. (2) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activitãţii şi, dupã aceea, periodic.
(2) Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sãnãtãţii.
(3) Salariaţii care desfãşoarã muncã de noapte şi au probleme de sãnãtate recunoscute ca având legãturã cu aceasta vor fi trecuţi la o muncã de zi pentru care sunt apţi.
ART. 128
(1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncã de noapte.
(2) Femeile gravide, lãuzele şi cele care alãpteazã nu pot fi obligate sã presteze muncã de noapte."


Dupa cum vedeti, salariatul de noapte trebuie sa aiba lucrat de noapte cel putin 30 % din timpul sau lunar de lucru ca sa beneficieze de spor.
La un program mediu de 168 ore lucrate/luna, 30% inseamna 50,4 ore.
Personal, mi se pare ciudat sa nu platesti sporul de noapte sub 53 ore lucrate noaptea, dar e in litera CM. Economie mare la buget...
chistian a scris:

buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda spor de noapte. este legal acest lucru? mentionez ca timpul unei ture de noapte este de 8 ore......(lucram in sistemul 12 cu 24 si 12 cu 48). multumesc anticipat pentru raspuns.


cate ore lucrati in medie pe luna?
Art.126 C.mun. rglementeaza doua variante ... salariatul care lucreaza de nopate va benefoicia
a) fie de program de lucru redus cu o orã faţã de durata normalã a zilei de muncã, pentru zilele în care efectueazã cel puţin 3 ore de muncã de noapte, fãrã ca aceasta sã ducã la scãderea salariului de bazã;

b) fie de un spor pentru munca prestatã în timpul nopţii de 25% din salariul de bazã, dacã timpul astfel lucrat reprezintã cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Salariatii care desfasoara munca pe timpul noptii (in intervalul 22.00-6.00), care indeplinesc una din cele doua criterii, de a efectua cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, nu sunt considerati salariati de noapte, ca atare se vor bucura de beneficiile legii, respectiv de reducere a programului cu o ora sau de acordarea sporului pentru orele prestate noaptea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor ore de nospte cirsteaioana cirsteaioana daca programul firmei este stabilit de la ora 19-00 la ora 7.00 , deci asa lucram, trebuie platit sporul de noapte? Multumesc. (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)
Spor pentru munca prestata in timpul noptii mayuk27 mayuk27 Sunt agent de politie si lucrez cate14 nopti pe luna. Vă rog sa-mi spuneti care este numarul minim şi maxim de nopti pe care le pot lucra intr-o luna pentru ... (vezi toată discuția)