Sunt nascuta in iunie 1957. Am lucrat 18 ani si jumatate in grupa a II de munca. Am un stagiu de cotizare de 29 ani si 6 luni. Conform legii pensiilor, stagiul complet de cotizare, pentru mine, este de 30 ani si 9 luni. Intrebarea mea este: la acesti 29 ani si 6 luni de cotizare, se adauga ceva datorita lucrului in grupa II de munca? sau trebuie sa mai cotizez pana la implinirea celor 30 ani si 9 luni?
Pentru cei 18 ani lucrati in gr. a II-a de munca vi se mai adauga la stagiul de cotizare 4 ani si 6 luni (cate 3 luni pentru fiecare an lucrat in gr. a II-a).
In urma unei intrebari adresata anterior, am aflat ca ma pot pensiona dupa cum urmeaza:
- pentru limita de varsta in luna martie 2014 (aplicand reducerea varstei standard cu 4 ani pentru activitatea desfasurata 18 ani in conditii deosebite).
- anticipat partial in luna martie 2013.
In concordanta cu cele explicate astazi de catre dumneavoastra, la stagiul meu de cotizare de 29 ani si 6 luni s-ar adauga 4 ani si 6 luni pentru cei 18 ani de gr.II, deci se atinge stagiul complet de cotizare. Acest lucru inseamna ca pentru o pensie anticipata nu mai este nevoie de cotizatie, singurul impediment pentru o pensionare anticipata fiind doar varsta. Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu.
Va multumesc
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata fara penalizare este de 38 de ani si 9 luni,fara stagiu asimilat.Pentru pensie anticipata cu penalizare conditia de stagiu este de 30 de ani si 9,fara stagiu asimilat.Conditia de varsta pentru ambele,este de 55 de ani si 9 luni.