avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autorizatie constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autorizatie constructie

Poate ca nu e locul potrivit dar nu stiu sigur. Pe noul cod civil exista o deschidere minima a unui teren pentru o autorizatie de constructie casa? Vreau sa cumpar un teren cu o deschidere de 12,10 metri si vreau sa stiu daca voi avea pb cu privirte la autorizatia de constructie.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
cerul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana Ben Othmane , Avocat 23:26, 15 Noiembrie 2011
solicitati primariei de care apartine imobilul - teren - sa va emita certificat de urbanism pentru acesta, din care veti obtine informatii cu privire la regimul juridic, economic si tehnic al imobilului si vi se va spune ce puteti si mai ales, ce nu puteti face pe acel teren.
precizez ca certificatul se emite oricui il solicita nu trebuie sa ai un drept real asupra imobilului pentru a solicita asa ceva.
modelul de cerere gasiti in Ordinul 839/ 2009,
Stiu ca dureaza o asemenea cerere sa primeasca raspuns. Este posibil ca un teren cu deschiderea de 12 metri, intre case, sa nu primeasca autorizatie?
O vecina de acolo a spus ca sunt pb cu autorizatia de constructie ca de fapt pe acte sunt atatia metrii , aidca 12 si 10, dar de fapt nu sunt in fapt sunt vreo 11 metrii. Pana la urma eu cumpar un document facut de un cadastrist si in baza aceluia se dau autorizatii de constructii nu? Daca eventual dupa ce cumpar se dovedeste ca vecina avea dreptate exista in acest caz o protectie la evictiune? Pe vechiul cod exista dar nu stiu cum se aplica.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
cerul, utilizator
1)Certificatul de urbanism se elibereaza solicitantului direct sau prin posta (cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire), în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data înregistrarii cererii, indiferent de scopul pentru care a fost solicitat. (Ordinul 839/ 2009)

2)proiectanul va elabora proiectul pe dimensiunile avute la dispozitie si poate orienta ampasamentul astfel sa respecte ceritele reglementate.

3) in privinta vecinatatiilor Codul civil prevede
"(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie."
si
"Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic. "
parerea mea) avand in vedere, importanta detaliilor in astfel de cazuri, va sfatuiesc sa nu va grabiti si sa obtineti certificatul de urbanism( vedeti necesitatea de mai sus ) pentru a fi in deplina cunostiinta de cauza atunci cand faceti pasul

exceptand 612 ncc care prevede ca distanta minima intre constructii trebuie sa fie de 60 cm fata de linia de hotar altceva nu este in acest caz,sau n am gasit eu:hm:
Inteleg ca pe vechiul cod civil un perete cu ferestre sau balcoane se putea construi la minim 3 metri de gard sau 1.90 metri daca peretele nu avea geamuri sau balcoane fata de gard. Acum distanta este de 2 metri respectiv 1 metru?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Constructie pe hat cristinahalosta cristinahalosta poate sa ma ajute cineva cu niste informatii: la ce distanta fata de gardul vecinului se poate construi o cladire, daca e . spre proprietatea vecinului se ... (vezi toată discuția)
Distanța între construcții daca construim o casa cu etaj ?CITI METRII TREBUIESC lasati de gardul vecinului? daca au lasat si 3 geamuri inspre curtea mea ? (vezi toată discuția)
Geam aparut peste noapte Dana Dana vreau sa va cer parerea intr-o problema.La venirea din concediu am constatat ca vecinii si-au facut un geam care da spre curtea mea.Geamul este mai sus ... (vezi toată discuția)