avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... geam aparut peste noapte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

geam aparut peste noapte

vreau sa va cer parerea intr-o problema.La venirea din concediu am constatat ca vecinii si-au facut un geam care da spre curtea mea.Geamul este mai sus ,probabil ca nu stau in geam sa ma urmareasca dar problema este zgomotul pentru ca distanta intre case este cam de 3-3,5 m si se aude absolut tot ce vorb esc in casa .De la geamul lor si pana la limita de proprietate sunt 0,75 m .Ce pot sa fac? Aveau nevoie de autorizatii sau aprobari pentru geamul respectiv.Ei spun ca le-a trebuit geamul pt a-si putea instala o centrala pe gaz.Dar de atunci e tot larg deschis, si galagie cat cuprinde.....
Va multumesc pentru atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 14:08, 29 August 2012
da, aveau nevoie de autorizatie de constructie pentru geam (deci, implicit de certificat de urbanism, care ar fi mentionat ca ptr eliberarea autorizatiei de constructie au nevoie si de o declaratie notariala din partea dvs. ca va dati acordul)
Brașoave, deoarece NU fereastră le era necesar CI o mică aerisire și NU cu geam. Pe altă latură a casei nu cumva o puteau construi ? Ia luați serios în calcul ! Ce fac cu fereastra, vor să-și vadă centrala termică de afară ? !
- potrivit prevederilor C.Civ. art.611- 615 : picatura stresinii sa fie pe propriul teren, distanta până la linia de hotar de cel puțin 60 cm si interzis fereastra de vedere asupra proprietatii vecinului la mai putin 2 m.

art. 615

Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Art. 616

Fereastra de lumină

Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.



n53 a scris:

Brașoave, deoarece NU fereastră le era necesar CI o mică aerisire și NU cu geam. Pe altă latură a casei nu cumva o puteau construi ? Ia luați serios în calcul ! Ce fac cu fereastra, vor să-și vadă centrala termică de afară ? !


Existenta "suprafetelor vitrate" in camera in care e instalata centrala este prevazuta de lege.

Toate încăperile în care se montează aparate de utilizare a gazelor naturale se prevăd cu suprafeţe vitrate, sub formă de ferestre, luminatoare cu geamuri, uşi cu geam sau goluri, toate la exterior sau spre balcoane ori spre terase vitrate.


[ link extern ]

PS: asta nu inseamna ca este si legal.
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
dcgdcgdcg, utilizator
ce să facem cu obligaţia LEGALÃ privind :
"Existenta "suprafetelor vitrate" in camera in care e instalata centrala este prevazuta de lege."
ori cu :
"Toate încăperile în care se montează aparate de utilizare a gazelor naturale se prevăd cu suprafeţe vitrate, sub formă de ferestre, luminatoare cu geamuri, uşi cu geam sau goluri, toate la exterior sau spre balcoane ori spre terase vitrate."

dacă se încalcă legea de bază cu privire la respectarea anumitor CONDIŢII între proprietăţi pt. montarea de centrale termice ?!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fereastra catre terenul vecinului tankolevente tankolevente Buna ziua,am o intrebare clasica despre fereastra catre terenul vecinului. Doresc sa montez un geam catre terenul vecinului,mentionez ca nu am nicio alta ... (vezi toată discuția)
Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)