avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... limita casa fata de vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

limita casa fata de vecin

Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de gardul meu. Are ferestre spre mine.Am auzit ceva de genul 3m ca el are deja casa construita
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 21:21, 17 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Conform art. 615 Cod Civil,
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
Art. 616 Cod Civil,
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

In consecinta: 2 metri pentru ferestre normale si fara obligativitate pentru ferestre de lumina si aerisire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la fereastra facuta inspre curtea vecinului. Balan vali Balan vali Sora mea are o fereastra facuta inspre curtea vecinului. Tin sa precizez ca atunci cand a fost facuta fereastra era o trecatoare (ulita) apoi vecinul sa extins ... (vezi toată discuția)
Fereastra catre terenul vecinului tankolevente tankolevente Buna ziua,am o intrebare clasica despre fereastra catre terenul vecinului. Doresc sa montez un geam catre terenul vecinului,mentionez ca nu am nicio alta ... (vezi toată discuția)
Disciplina in constructii vasiledan55 vasiledan55 Buna ziua ! Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea problema : unul dintre vecini si-a construit casa, care are demisol, parter, etaj si mansarda, la mai ... (vezi toată discuția)