avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Disciplina in constructii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Disciplina in constructii

Buna ziua !
Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea problema :
unul dintre vecini si-a construit casa, care are demisol, parter, etaj si mansarda, la mai mult de 2 metri de gardul ce desparte proprietatile; casa este construita cu toate ferestrele catre proprietatea mea; de la ferestrele etajului si mansardei, are vizibilitate totala in curtea mea (de multe ori reprosindu-mi ca fac una si alta, care l-ar deranja).
Intrebare : care sunt prevederile legale cu privire la ferestrele cu vedere la vecini in functie de regimul de inaltime al constructiilor; ce posibilitati legale am pentru al impiedica sa-mi mai "spioneze" activitatea zilnica din gospodarie ?
Va multumesc !
Cu deosebita consideratie,
Dan Vasile
Bucuresti
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:28, 16 Februarie 2016
Solutiile la problema dvs,se regasesc in art.615-616 NCC.
Art.615(1) "Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul,ingradit sau neingradit ,apatinind proprietarului vecin si fereastra pentru vedere,balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fo orientate catre acest fond.
(2)Fereastra pentru vedere ,balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3)Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului,pana la linia de hotar.Distanta ,si in cazul lucrarilor neparalele,se masoara tot perpendicular, de la puctul cel mai apropiat al lucrarii de hotar si pana la aceasta linie.
Fereastra de luminaArt.616"Dispozitiile art 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-si deschide ,fara limita de distanta , ferestre de lumina daca sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre fondul invecinat"
Verificati urbanismul, vedeti la primarie daca asa trebuia construit, imi pare putin 2 metri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
As dori sa stiu - ferestre de vedere si de aerisire filipanamaria filipanamaria buna ziua,as dori sa stiu daca legea imi permite sa am geamurile de la dormitoarele de sus cu vedere inspre curtea vecinului??dar gemuletele mici de la baile ... (vezi toată discuția)