avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... As dori sa stiu - ferestre de vedere si de aerisire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

As dori sa stiu - ferestre de vedere si de aerisire

buna ziua,as dori sa stiu daca legea imi permite sa am geamurile de la dormitoarele de sus cu vedere inspre curtea vecinului??dar gemuletele mici de la baile de la etaj si parter?:(..multumesc
Cel mai recent răspuns: loveusa24 , utilizator 18:47, 13 Ianuarie 2023
Codul Civil, ne arată următoarele :
Vederea asupra proprietăţii vecinului
ART. 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
ART. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
ART. 616
Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
Pt ART. 616 Fereastra de lumină: daca nu se împiedica vederea spre fondul învecinat, pot cere instantei sa oblige vecinul sa puna folie de sticla de lumina? In instanta voi cere: obligatia de a face sau trebuie sa pun altfel problema?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere către vecinatate Lucian44 Lucian44 Buna ziua. Este permisă vreo deschidere in peretele casei vecinului, perete limita de proprietate, care da către proprietatea mea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
Referitor la fereastra facuta inspre curtea vecinului. Balan vali Balan vali Sora mea are o fereastra facuta inspre curtea vecinului. Tin sa precizez ca atunci cand a fost facuta fereastra era o trecatoare (ulita) apoi vecinul sa extins ... (vezi toată discuția)