avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii, reducerea duratei de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii, reducerea duratei de munca

Buna seara,
Conform Codului muncii, angajatorul poate reduce durata de munca de la 5 la 4 zile lucratoare / saptamana, cu reducerea corespunzatoare a venitului lunar. Ce incadrare au zilele neplatite si ce impact au ele asupra vechimii in munca, au regim de zile fara plata ? :(
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:16, 19 Noiembrie 2011
Angajatorul poate reduce durata de munca de la 5 la 4 zile lucratoare / saptamana, cu reducerea corespunzatoare a venitului lunar, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz (art.52 alin3).
Este o modificare temporara a programului de lucru, a 5-a zi devenind nelucratoare si nu afecteaza vechimea. Se va notifica ITM.


pneagu a scris:


Este o modificare temporara a programului de lucru, a 5-a zi devenind nelucratoare si nu afecteaza vechimea. Se va notifica ITM.


Mi-e teama ca un angajator nu poate reduce saptamana de lucru de la 5 zile lucratoare la 4 zile lucratoare.
Un angajator reduce doar durata de munca a salariatilor proprii de la 5 zile pe saptamana la 4 zile de saptamana in baza unei decizii astfel ca se va modifica atat venitul cat si numarul zilelor lucrate in luna respectiva fata de norma lunii.

Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
adelaida_07, utilizator
Multumesc, angajatorul a emis o decizie de diminuare a venitului conform art. din Codul muncii. Se aplica in perioada 01.06.2011-31.12.2011. Sa speram ca are numai caracter preventiv si nu va continua si in 2012.
Legiuitorul a specificat ca reducerea este temporara din pacate fara sa impuna si o limita maxima pana la care poate modifica unilateral durata muncii din CIM.
Consider ca in cazul continuarii acestei situatii si peste 6 luni deja nu mai vorbim de o forma de redresare a societatii ci o noua portita ca un angajator sa nu isi respecte clauzele contractuale.
cred, a fost suficienta fisura legala........totusi cred ca ar trebui corelat cu un bilant financiar, ceva....societatea e privata si....

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata - cu sau fara acordul salariatilor? auggri auggri In legea nr. 53/2011 - Codul Muncii - art.52 pct. 3 se precizeaza ca \"in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic batrineanu batrineanu buna ziua daca ma poate ajuata cu o informatie [b]PE CE DURATA SE POATE ACORDA JOMAJ-UL TEHNIC? SI DACA INFLUENTEAZA CU CEVA ACORDAREA ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal sode sode Bună ziua ! Aș dori un răspuns la întrebarea: Cum se înregistreayă în REVISAL reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, implicit a salariilor ... (vezi toată discuția)