avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Hotarare irevocabila, permis retinut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Hotarare irevocabila, permis retinut

BUna. Am fost amendat de politisti si mi s-a retinut permisul. Am contestat in intanta, dar judecatorul mi-a respins contestatia. problema intervine acum: permisul mi se retinuse pentur 1 luna. eu am asteptat sa se tehniredacteze sentinta, insa doar sapt trecuta vineri am reusit sa intru in posesia ei.

DIn pacate pe sentinta se precizeaza ca s-a tehniredactat in 25.10.2011 iar politia mi-a reintu permisul pentru 2 luni #-o pentru motivul ca nu am predat permisul in termen de 15 zile de la data ramaneri definitive si irevocable a sentintei.

ce as putea face sa nu mi se retina permisul decat 1 luna?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 10:21, 16 Noiembrie 2011
Art 118 si 120 din Oug.195/2002 au fost modificate de Legea 202/2010.
In baza acestor modificari, trebuia sa predati permisul in 15 zile de la data pronuntarii impreuna cu un certificat de grefa eliberat de catre instanta, aceea fiind data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
Potrivit art 120 modificat:
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.

Nu aveati ce redactare sa asteptati, pentru ca aceeasi lege prevede acum ca hotararile definitive si irevocabile nu se mai comunica.

Pentru reducerea perioadei de suspendare, vedeti conditiile aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
multumes. dar in conditile in care o sentinta isi produce efectele juridice de la data comunicarii cum ramane? in conditiile in care as dori sa contest la CEDO, cum se calculeaza termenul de 15 zile?
cafea1 a scris:

multumes. dar in conditile in care o sentinta isi produce efectele juridice de la data comunicarii cum ramane?


Sentinta in acest caz a ramas definitiva si irevocabila de la data pronuntarii, nu de la comunicare. Este lege speciala si se aplica prevederile art. 118 al OUG 195/2002 modificata.
Vi s-au aplicat prevederile alin. 4 si 5 ale acestui articol.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Puteti merge si la Haga si la Sf. Petru, unde-i lege nu-i tocmeala. Dura lex, sed lex.


da... Poate ca Sf Petru m-ar putea ajuta, .... daca tot se apropie Sarbatoriel. INsa.... Multumesc foart emult pt lamuriri. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis suspendat in termen de 15 zile edward_eeu edward_eeu Mi-a fost suspendat permisul 30 de zile pentru depasire periculoasa. Am contestat in instanta. La prima infatisare, 01.04.2011, am renuntat la proces. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)