avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se aplica Legea 10 pentru teren revendicat prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se aplica Legea 10 pentru teren revendicat prin uzucapiune in 1986?

In cauza este casa cu gradina. Pentru casa care exista acte de cumparare in 1942, dar pentr gradina nu exista acte. O mare parte din gradina (1000 mp) a fost confiscata de comunisti si s-a construit un bloc, restul de gradina de 400 mp a fost obtinut de proprietarul casei prin uzucapiune.

Acum a aparut un mostenitor al celui care a vandut casa in 1940 care revendica intreaga gradina 1000 + 400 mp, prin Legea 10.

Intrebarea este daca revendicarea se poate obtine si pentru partea de gradina de 400mp obtinuta prin uzucapiune, sentinta judecatoreasca definitiva din 1986, atata timp cat aceasta suprafata nu a fost niciodata preluata de catre stat?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:46, 17 Noiembrie 2011
In acelasi timp s-ar putea face o legatura intre cele doua bucati de teren, pentru ca atunci cand a fost confiscata de comunisti bucata de 1000mp exista un singur teren de 1400mp.
el poate incerca sa o revendice dar ii puteti opune uzucapiunea pe cale de exceptie,termenul e implinit si pt uzucapiunea lunga si pt cea scurta,se pare ca autorul din 1940 a dobadit terenul tot prin uzucapiune,are hot jud in acest sens?Oricum din 1942 pana acum ati inceput o noua posesie si s-a implinit termenul deci ati uzucapat
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Diana Ben Othmane, Avocat
Clarificari.
Din 1942 si pana astazi au existat 3 proprietari ai casei: Bunicul (cel care a cumparat casa in 1942), Tatal (decadat acum 2 ani) si Tiul (cel care vrea sa vanda acum terenul). Tatal e obtinut terenul prin uzucapiune in 1986. Am verificat la primarie si apare o cerere de retrocedare pe Legea 10 pentru terenul corespunzator strazii cu numarul casei. Cererea este depusa in anul 2001 si nu este solutionata nici pana acum.

Ce as vrea sa stiu e daca este posibil ca solutionarea cererii de retrocedare pentru intreg terenul initial (de 1400mp) al casei sa includa si partea de 400mp obtinuta prin uzucapiune de catre Tata in anul 1986.
Stimate forumist,

Din punctul meu de vedere nu aveţi de ce să vă faceţi griji.

Uzucapiunea, aşa cum este definită în doctrină ş de fostul/noul cod Civil, reprezintă un mod de dobîndire a drepturilor reale principale şi implicit a proprietăţii, prin efectul exercitării posesiunii utile asupra bunului într-un interval de timp determinat de lege.

Uzucapiunea reprezintă un mod originar de dobândire a dreptului de proprietate, prin care starea de fapt se transforma in stare de drept, care este efectul principal al posesiei.

Aceată instituţie, provenită din dreptul roman, a fost recunoscută inclusiv de către CEDO,
menţionând, în acest sens, Hotărârea de Mare Cameră din 30 august 2007, în Cauza J.A. Pye (Oxford) Ltd. si J.A. Pye (Oxford) Land Ltd. împotriva Regatului Unit al Marii Britanii.

Dvs aveţi mai mult decât o simplă invocare de uzucapiune, aveţi o hotărâre judecătorească definitivă prin care se constată uzucapiunea, cu toate consecinţele acesteia. Având în vedere şi principiul securităţii raporturilor juridice, enunţat de CEDO în cauza Brumărescu, chiar nu văd de ce vă faceţi probleme.

Totuşi, toate acestea nu înseamnă că nu trebuie să fiţi precaut. Ar fi, deci, util, un memoriu adresat Primăriei prin care să expuneţi situaţia relatată nouă şi să arătaţi hotărârea judecătorească, însoţită de schiţe.

Cu stimă.







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de uzucapiune georgy79 georgy79 Buna ziua, Dna/Dle Avocat ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine, cu termenul, uzucapiune!! Eu m-am mutat de la bloc, la curte intr-o zona din Bucurest, in ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte lauryss lauryss daca Xsi Ysunt titulari de rol ai unui teren,asta inseamna ca ei pot fi si proprietari ai aceluiasi teren? (vezi toată discuția)
Uzucapiune ph33kty ph33kty buna ziua, se poate anula prin uzucapiune un titlu de proprietate insotit de proces verabal de punere in posesie avand in vedere ca au trecut 13 ani (vezi toată discuția)