De curand, conducerea societatii unde lucrez a luat decizia de a instala pe toate calculatoarele un program de monitorizare puternic. Nu stiu daca ati auzit de aceste tipuri de programe. Pe scurt: prin instalarea lui pe un calculator, acesta se poate accesa de la un alt calculator chiar si prin internet pentru a se urmari, copia, sterge, vizualiza orice miscare a utilizatorului acelui calculator. S-a invocat codul muncii si anume articolul 40(1) cu litere a,c si d. Acestea spun practic ca angajatorul are dreptul sa urmareasca indeplinirea atributiilor angajatilor. Directorul societatii pot spune ca e un ins care exceleaza in chestii negative, printre altele interesandu-l foarte mult barfa, hartuirea angajatilor al carui aspect fizic nu corespunde cu standardele sale(popular: nu-i place faţa ta), agresarea verbala in special a femeilor prin limbaj deplasat astfel incat sa nu existe martori sau chiar daca exista, acestia sunt pupincuristii sai care nu pot fi denumiti "martori", si altele. Practic, tampenia asta cu monitorizarea nu imi produce decat revolta si asta nu pentru ca m-as juca pe calculator sau as intra pe nu stiu ce site-uri deochiate insa mi-e teama ca, prin relele intentii de care a dat dovada pana acum, sa nu imi stearga documente importante spre a ma acuza ca le-am pierdut, ca nu le-am facut si tot asa. Mai e si problema mailului de serviciu care pica de foarte multe ori. Nu poate fi accesat. Asa ca daca trebuie trimis urgent un email trebuie sa intri pe yahoo sau hotmail spre a-l trimite de pe adresa personala. Aici intervine intimitatea existand posibilitatea ca personajul sa iti scormone in mailul personal citindu-ti corespondenta sub pretextul ca urmareste cum iti indeplinesti tu sarcinile de serviciu. Intrebarile mele sunt: este legal acest lucru? Cum se poate da o decizie de genul"informatiile prezente pe calculatorul institutiei si cele vehiculate pe acesta sunt proprietatea institutiei"? Adica daca cineva intra pe site-ul unei companii, nu se vehiculeaza informatii? Sunt acestea ale institutiei? Nu exista dreptul de copyright in sensul ca un document este perceput ca act creativ al unei persoane si numai cu acordul acesteia poate fi folosit de altii si de societate? Cum as putea ataca aceste decizii? M-am gandit sa gasesc o forma de a bloca acel program sau a-l pacali insa nu prea se poate. Mi-ar trebui un sfat din punct de vedere legal pentru a sti sa ma apar in momentul in care s-ar insinua ceva in legatura cu activitatea mea. Aceasta practica dureaza de mult (insinuari, presiuni, hartuiri) insa nu se prea poate face nimic pentru ca personajul este inregimentat politic foarte bine si contactele sale cu diverse persoane cu functii de decizie in institutii ca: justitie, itm, primarie etc sunt solide. De aceea, foarte multe persoane, in special femei, indura toate aceste injurii si se lupta sa isi pastreze un loc de munca.
Multumesc anticipat pentru sfaturi
directorul societatii poate "umbla" dintotdeauna in sertarele, fisetele, dosarele, actele angajatilor...
ca "umbla" si la cele din calculatoarele firmei nu e nimic deosebit. si nimic ilegal.
nu cred ca va puteti opune la asa ceva.
Creati-va o adresa de email noua pe care s-o folositi numai atunci cand cade mailul de serviciu. Bineinteles cu alta parola decat cea a mailului personal...
Si daca ati manifesta toti indiferenta fata de aceasta masura, pana la urma se va plictisi si sefu' sa va mai urmareasca.
Multumesc tuturor pentru raspuns. O fi legal dar, personal, gasesc ca e o prostie si o gaselnita a oamenilor care nu au ce face. Ca sa-i urmaresti pe ceilalti trebuie sa ai timp sau sa pui pe cineva sa o faca deci asta inseamna ca fie tu fie celalalt cam stati degeaba. De fapt, cam asta se intampla. Unii muncesc pana la epuizare pe cand directorul si acolitii n-au taine. Trist e ca nu e societatea lor si cam e pe bani publici. Inca o data multumesc si voi posta si altceva legat de aceasta societate si modul ei de functionare.
Un angajator poate sa monitorizarea felul in care angajatii folosesc calculatoarele, urmarirea paginilor de internet vizionate de angajat, inregistrarea mailurilor private sau a discutiilor de pe messenger, in conditiile in care angajatului i s-a adus la cunostinta acest fapt.
Daca la angajare omului i s-a comunicat limitele folosirii bunurilor firmei si a fost de acord, atunci nu vad care este impedimentul monitorizarii folosirii calculatorului de catre angajat.