avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului

De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de acest lucru. Fiind de 30 de zile in preaviz cred ca vrea sa vada unde merg sau ce voi face ulterior pentru ca de cand mi-am depus demisia a aparut si programul de supraveghere. Este legal ca angajatorul sa aiba acces la toate discutiile sau mailurile mele personale care le-am accesat de pe PC?
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 09:06, 13 Februarie 2014
Este legal deoarece PC este un bun al firmei si are dreptul sa fie supravegheat .

" Este legal ca angajatorul sa aiba acces la toate discutiile sau mailurile mele personale care le-am accesat de pe PC?"
Teoretic nu esti platit de angajator sa porti discutii personale la serviciu ci sa muncesti ... deci nu este ilegal sa supravegheze .. mai repede este imoral.:hammer:
Dar dumneavoastra pentru a purta aceste discutii private/personale puteti folosi telefon propriu sau un laptop/tableta/smart ....
La serviciu nu ai ce cauta cu mail-uri personale. Esti PLATIT de angajator ca sa muncesti pentru el pe calculatorul LUI nu al tau. Eu m-am ocupat de asa ceva. Puteam vedea exact ce face angajatul, ce muzica sau filme stoca... de fapt vedeam exact imaginea pe care o vedea angajatul pe monitor si in fiecare zi primeam lista cu tot ce era pe fiecare computer din firma - cam 200-250 computere - trimiteam mai departe liste cu ce imi creau superiorii. De fapt nici macar internet nu aveau, asa ca nici acces la email-ul personal, doar la email-ul societatii.
In opinia mea nu este nici legal si nici moral.
Firma nu ar mai trebui sa monitorizeze daca angajatul si-ar vedea de jobul pentru care este platit si nu de distractiile / treburile / afacerile personale in timpul de munca. Extrapoland, daca va juca jocuri pe calculator in loc sa lucreze, angajatorul ar trebui sa inchida ochii, nu-i asa?
Din punct de vedere deontologic, cum ar fi ca in loc sa iti faci treaba pentru care esti platit (nu conteaza cat) sa faci altceva? Cum ar fi daca o femeie de pilda ar tricota cu andrelele la servici, in loc sa munceasca? Faptul ca ceea ce angajatul face pe calculator nu este "direct vizibil" nu inseamna ca angajatul isi exercita atributiile de serviciu.
Cat despre "viata privata" - de ce ii spune "privata""? Exista viata privata cand esti la lucru? Poate in pauza si cad utilizezi toaletele sau iesi la fumat. In acelasi ton, poti sa ai convorbiri telefonice private sau sa stai pe messenger si la locul de munca oricate, angajatorul nu are dreptul sa faca nimic?
Si daca iti expui viata privata in public, cu buna stiinta, mai e viata privata? Ca si cum sa zicem o frumoasa actrita se dezbraca in fata geamului larg deschi si se plange ca trecatorii se uita la ea, admirandu-i formele…
Nu trebuie sa ne agatam neaparat de reglementari, trebuie sa mai existe si bun simt si corectitudine, nu?
Si, pana la urma, daca nu ai nimic de ascuns - iti faci numai treaba la locul de munca - care este problema?

Alte discuții în legătură

Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Nu poti munci normal,cand esti spionat llumy llumy Din punct de vedere legal,pana unde poate merge un sef cu spionarea subalternilor?Nu stiam de ce nu-mi functiona PC,pana intr-o zi cand m-am hotarat sa mai ... (vezi toată discuția)