avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata ultimului salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata ultimului salariu

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca pe data de 13 februarie. Am respectat preavizul de 20 zile, am plecat din firma pe data de 10 martie. Ca dovada ca am plecat la acea data, am un proces verbal de predare - primire semnat de o colega. Eu cand am plecat nu am mai semnat nimic cu angajatorul, mi-a spus ca voi contactata cand o sa faca plata lichidarii. Trebuie sa mai primesc salariul pentru perioada 1-10 martie plus zilele de concediu pe anul 2017.
In contract este stipulat faptul ca salariul se plateste pe data de 30 ale lunii. Am sunat pe data de 3 aprilie, iar angajatorul mi-a spus sa astept ca voi fi sunata pe data de 6 aprilie. Cum acest lucru nu s-a intamplat, am sunat din nou, iar angajatorul era foarte nervos si mi-a spus sa sun la contabilitate pentru salariu. Am sunat si la contabilitate, iar cand mi-au raspuns mi-au spus sa am rabdare pana la sfarsitul lunii. Am sunat si angajatorul din nou, dar nu mai vrea sa raspunda. Ce proceduri ma sfatuiti sa urmez pentru recuperarea banilor?
Inca o intrebare, angajatorul are voie sa acceseze e-mailurile angajatilor (e-mailul de serviciu) si sa foloseasca acele conturi dupa plecarea lor din companie? Un fost angajat poate sa stearga e-mailurile de pe contul de serviciu atunci cand pleaca, sau trebuie sa ramana in arhiva societatii?
Este legal ca angajatorul sa monitorizeze activitatea angajatilor prin camere de supraveghere si programe pe calculator, fara ca angajatul sa fie anuntat?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Aprilie 2017
gaby03, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabby26 , utilizator 12:25, 11 Aprilie 2017
Asteapta pana la sfarsitul lunii aprilie asa cum ti s-a spus de la contabilitate.
Concediul neefectuat nu se plateste in bani. Aveai dreptul sa iti iei concediul neefectuat in preaviz.

Despre mailuri, in principiu are dreptul. Nu poate trimite mailuri in numele tau (sau depinde ce ai semnat) dar atat timp cat este platforma companiei o poate accesa pentru a verifica corespondenta din urma sau pentru ce primesti de acum in colo de la expeditori care nu stiu ca nu mai faci parte din companie, dar aici ar trebui setat un autoreply de informare.

Despre monitorizare, din nou are dreptul, in principiu pentru camere este suficient un afis la intrarea in unitate prin care sa se mentioneze ca zona este supravegheata video. nu are voie sa foloseasca camere care capteaza si sunetul sau sa asculte convorbirile telefonice, insa si aici s-ar putea gasi portite cu instiintarea clara a angajatului.
despre programele de monitorizare ar trebui sa se mentioneze in rof, sau printr-o instiintare scrisa, mail, etc., ori in contractul de custodie al echipamentelor, etc... dar cu toate acestea stiu ca exista cazuri pierdute in instanta de salariati care invoca lipsa unei informari pentru ca echipamentul monitorizat este un bun al firmei iar acesta trebuie folosit exclusiv in scopul desfasurarii activitatii pentru care salariatul este platit. cred ca sintagma asta cu folosirea exclusiva in interesele angajatorului se regaseste in orice pv de predare sau contract de custodie standard.
cred ca se considera ca esti instiintat si daca programul de monitorizare este lasat vizibil.
1. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. "Salariatii nu pot fi supravegheati video in birourile in care acestia muncesc in mod obisnuit, conform prevederilor legale aflate in vigoare, insa camerele video pot fi instalate in alte locuri, in conditii stricte. "
www.avocatnet.ro/content/art...
Gabby26 a scris:

Asteapta pana la sfarsitul lunii aprilie asa cum ti s-a spus de la contabilitate.
Concediul neefectuat nu se plateste in bani. Aveai dreptul sa iti iei concediul neefectuat in preaviz.


Zilele de concediu neefectuate se compensează în bani la încetarea contractului de muncă.

În ceea ce privește accesarea e-mail-ului, violarea secretului corespondenței este faptă penală, prevăzută la art. 302 din Noul Cod Penal. Nu știu să existe nicio derogare de la această prevedere pentru e-mail-ul pus la dispoziție de către angajator.

Monitorizarea poate fi făcută, totuși, la nivelul echipamentelor puse la dispoziție de către angajator, un precedent în acest sens fiind creat deja printr-o decizie CEDO ce a susținut instanșele din România și prin care s-a statuat faptul că angajatorul poate dispune monitorizarea pe calculatoarele/laptopurile puse la dispoziția angajatului pentru a se asigura că acestea sunt folosite doar în interes de serviciu sau în limitele prevăzute de Regulamentul Intern.

Pentru salariu vă sfătuiesc și eu să așteptați sfârșitul lunii aprilie, lichidarea e posibil să vi se facă acum.

În ceea ce privește supravegherea video, aceasta poate fi dispusă în anumite cazuri (spre exemplu, la angajatorul meu, un proiect format din 60 de persoane e monitorizat constant la cererea clientului - bancă - și e justificată de interesul legitim de protejare a datelor sistemelor informatice ale băncii) dar numai cu informarea prealabilă a angajatului.

Monitorizarea poate fi făcută, totuși, la nivelul echipamentelor puse la dispoziție de către angajator, un precedent în acest sens fiind creat deja printr-o decizie CEDO ce a susținut instanșele din România și prin care s-a statuat faptul că angajatorul poate dispune monitorizarea pe calculatoarele/laptopurile puse la dispoziția angajatului pentru a se asigura că acestea sunt folosite doar în interes de serviciu sau în limitele prevăzute de Regulamentul Intern.


Exact pentru aceleasi argumente platforma de email a angajatorului poate fi accesata de angajator. Nu este nici o violare a corespondentei personale. Emailul gazduit de platformele angajatorului este al lui... Iar din ce platforme de gazduire stiu eu ca se folosesc in general, toate pot fi accesate din CPanel indiferent de ce parola iti setezi tu pt mail. Daca vorbim de Gmail, Yahoo sau altele, vorbim de altceva...

Alte discuții în legătură

e legal ca patronul sa ti citeasca mailurile primite pe mailul de serviciu? otiliap otiliap Buna In cadrul unei societati private , patronul citeste mailurile angajatilor este legal acest lucru? este vb de mailul de serviciu , angajatii nu au fost ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)
Mail de servici c_mircea c_mircea Daca am mail de la angajator, de exemplu numele.meu@angajator .ro , acest angajator are dreptul sa-mi citeasca mailurile? Sau are dreptul sa-mi schimbe parola ... (vezi toată discuția)