Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca pe data de 13 februarie. Am respectat preavizul de 20 zile, am plecat din firma pe data de 10 martie. Ca dovada ca am plecat la acea data, am un proces verbal de predare - primire semnat de o colega. Eu cand am plecat nu am mai semnat nimic cu angajatorul, mi-a spus ca voi contactata cand o sa faca plata lichidarii. Trebuie sa mai primesc salariul pentru perioada 1-10 martie plus zilele de concediu pe anul 2017.
In contract este stipulat faptul ca salariul se plateste pe data de 30 ale lunii. Am sunat pe data de 3 aprilie, iar angajatorul mi-a spus sa astept ca voi fi sunata pe data de 6 aprilie. Cum acest lucru nu s-a intamplat, am sunat din nou, iar angajatorul era foarte nervos si mi-a spus sa sun la contabilitate pentru salariu. Am sunat si la contabilitate, iar cand mi-au raspuns mi-au spus sa am rabdare pana la sfarsitul lunii. Am sunat si angajatorul din nou, dar nu mai vrea sa raspunda. Ce proceduri ma sfatuiti sa urmez pentru recuperarea banilor?
Inca o intrebare, angajatorul are voie sa acceseze e-mailurile angajatilor (e-mailul de serviciu) si sa foloseasca acele conturi dupa plecarea lor din companie? Un fost angajat poate sa stearga e-mailurile de pe contul de serviciu atunci cand pleaca, sau trebuie sa ramana in arhiva societatii?
Este legal ca angajatorul sa monitorizeze activitatea angajatilor prin camere de supraveghere si programe pe calculator, fara ca angajatul sa fie anuntat?
Multumesc!
Atât timp cât corespondența de la locul de muncă nu beneficiază de un altfel de tratament statuat de legiuitor, e neglijent să spunem cu certitudine faptul că prevederile din Codul Penal nu sunt aplicabile. Dacă există vreo prevedere în acest sens, aveți dreptate. Eu personal, însă, nu o cunosc.
Iar decizia CEDO invocată de mine a tratat o speță în care angajatul folosea resursele angajatorului în scopuri personale, neexistând similitudini cu cea analizată în cazul de față.
Exact, emailul de serviciu face parte tot din resursele angajatorului.
Eu, ca angajator, am mentionate atat in ROF cat si in contractul de custodie al echipamentului precizari despre utilizarea emailului de serviciu si drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti. Atat timp cat un angajat primeste comenzi de la clienti pe mail, sesizari sau mai stiu eu ce, este normal ca atat timp cat angajatul a plecat in concediu sau si-a dat demisia, cineva sa aibe acces la corespondenta acestuia. Nimeni nu trimite mailuri in numele angajatului, dar nici nu ne permitem sa pierdem clientii care i-au scris acestuia.
Iar referitor la camere, daca birourile angajatilor sunt deschise publicului, e normal ca acolo sa existe supraveghere video din motive de securitate in primul rand. Bineinteles ca daca in acelasi timp se vede si cum angajatul nu isi face treaba, e normal sa ma folosesc de acest motiv pentru mustrare sau sanctionare. SI asta e prevazuta in ROF.
Cat despre monitorizarea computerului, nu folosesc astfel de programe, suntem in 2017 si chiar daca eu monitorizez deviceurile de serviciu, angajatul isi poate folosi telefonul personal pt Facebook, jocuri sau altceva in timpul serviciului. Nu pot sa pun astfel de interdictii si sunt liberi sa o faca... eu le evaluez productivitatea. Daca petreci timp in interes personal in timpul serviciului, fie pe deviceul de serviciu, fie pe deviceul personal, intra sub incidenta altui art. din ROF, dar e ok atat timp cat nu ignori responsabilitatile pe care le ai in acel moment.
Mail de servici
c_mircea
Daca am mail de la angajator, de exemplu numele.meu@angajator .ro , acest angajator are dreptul sa-mi citeasca mailurile?
Sau are dreptul sa-mi schimbe parola ... (vezi toată discuția)