avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E LEGAL CA PATRONUL SA TI CITEASCA MAILURILE PRIMITE ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E LEGAL CA PATRONUL SA TI CITEASCA MAILURILE PRIMITE PE MAILUL DE SERVICIU?

Buna
In cadrul unei societati private , patronul citeste mailurile angajatilor este legal acest lucru? este vb de mailul de serviciu , angajatii nu au fost anuntati si nici nu au semnat nici un act prin care sunt de acord cu citirea mailurilor de catre patron.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 6 Martie 2012
daca mailul de serviciu este ceva de genul ionel.popescu@firma.ro atunci e un email personal si nu are dreptul

daca mailul este ceva de genul comercial@firma.ro atunci are dreptul
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O cauză soluționată de CEDO în 2007 – Copland contra Regatului Unit – este de interes în discuția de față întrucât indică anumite criterii în evaluarea unui litigiu legat de monitorizarea salariatului. Pe scurt, litigiul a avut la bază monitorizarea comunicațiilor unei salariate (telefon de serviciu și activitate pe Internet folosind echipamentele de serviciu), efectuată fără notificare, de către o persoană cu funcție de conducere. Salariata a avut câștig de cauză.

Decizia curții este relevantă prin câteva considerente:
- apelurile telefonice și emailurile sunt acoperite prima facie de noțiunile de viața privată și corespondență;
- lipsa oricărei notificări prealabile asupra monitorizării a dus la o așteptare rezonabilă privind respectarea secretului corespondenței prin telefon și email;
- curtea nu exclude faptul că monitorizarea activității salariatului (telefon, Internet) la locul de muncă poate fi considerată necesară într-o societate democratică în anumite situații când se urmărește un scop legitim.

Așadar, monitorizarea efectuată asupra echipamentelor de serviciu (1) trebuie să fie notificată în prealabil și (2) este posibilă în cazuri în care servește unui scop legitim.

Legea 506/2004 (care transpune Directiva 2002/58/CE) prevede că „ascultarea, înregistrarea și orice altă formă de interceptare ori supraveghere a comunicărilor și a datelor de trafic aferente este interzisă” (articolul 4:2), însă textul legal prevede și excepții – de exemplu: „utilizatorii care participă la comunicarea respectivă şi-au dat, în prealabil, consimțământul scris cu privire la efectuarea acestor operațiuni”.

Mai multe detalii
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu poti munci normal,cand esti spionat llumy llumy Din punct de vedere legal,pana unde poate merge un sef cu spionarea subalternilor?Nu stiam de ce nu-mi functiona PC,pana intr-o zi cand m-am hotarat sa mai ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)
Mailul de la firma ContSters159529 ContSters159529 Buna ziua, Am si eu o intrebare: Este legal sa mi se citeasca mailul de la firma? Mailurile pot contine sau nu date/conversatii cu caracter ... (vezi toată discuția)