avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Se mai palteste taxa de poluare?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Se mai palteste taxa de poluare?

buna ziua,
am vazut zilele astea cateva site uri de stiri care ar spune ca nu se mai plateste taxa de inamtriculare.ESTE ADEVARAT? va intreb acest lucru deoarece chiar voiam sa merg luni sa o platesc.De cand intra in viguare acest lucru?

[ link extern ]

Ati scapat de taxa de poluare!

REªIŢA – Miturile avansate de Guvern că taxa de poluare este compatibilă cu dreptul european s-au spulberat.

Puţină lume ştie că, odată cu pronunţarea hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauzele a doi români, Ioan Tatu (hotărârea din 7 aprilie 2011) şi Iulian Nisipeanu (hotărârea din 7 iulie 2011), s-au spulberat toate miturile avansate de Guvern în perioada 2008-2011, referitoare la o pretinsă compatibilitate a O.U.G. nr. 50/2008 privind taxa de poluare, în toate formele sale, cu dreptul european.
Vă amintiţi că, prin vară, foarte multă lume a cerut în instanţă restituirea taxei de poluare, însă hotărârile tribunalelor erau diferite de la caz la caz, de la judeţ la judeţ. În acest context a fost promovat recursul în interesul legii de către Procurorul General al României şi s-a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să decidă în sensul că acţiunile judiciare având ca obiect restituirea taxei de poluare sunt inadmisibile dacă cei care au cerut taxa de poluare nu au contestat decizia de calcul a acesteia în 30 de zile de la data emiterii ei de către Finanţe.
În şedinţa din 14 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 24 în dosarul nr. 9/2011, a admis recursul în interesul legii şi a stabilit că acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al UE, fără plata taxei de poluare prevăzută de OUG nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din respectiva ordonanţă este admisibilă.
Pe scurt, din Decizia instanţei supreme, se desprind două concluzii: orice cetăţean care îşi va cumpăra un autoturism second-hand nu va mai plăti taxă de poluare şi orice român care a cerut în instanţă restituirea acestei taxe va trebui să îşi primească banii înapoi.
Nina Curiţa

si [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 13:50, 21 Noiembrie 2011
Taxa se plateste in continuare.
Puteti ca dupa ce vi se emite decizia, sa o contestati, astfel, pe perioada desfasurarii procesului sa aveti inmatriculata masina cu nr. provizorii ( rosii ).
eu acum am scos primul rand de numere rosii.... deci ar trebui sa astept sa se publice in monitorul oficial? sau cum ca nu am inteles.....
Va sfatuiesc sa platiti taxa pe legea actuala si apoi sa o recuperati conform cu RIL a Inaltei Curti..Pe perioada procesului ve-ti putea circula cu masina. Daca va fi sa se publice in MO va fi noua lege ,nu hotarari ale Inaltei Curti,
contestati decizia la tribunal ( decizia de calcul a taxei d epoluare).
Luati un certificat de grefa si mergeti lunar pentru a prelungi inmatricularea provizorie ( pana la definitivarea procesului)
Recititi punctul 1 al decizie nr. 24 din dosarul nr. 9 al ICCJ avand ca obiect recurs in interesul legii. Aveti posibilitatea sa introduceti actiune impotriva Serviciului Inmatriculari aflat in subordinea Institutiei Prefectului, iar aceasta actiune este admisibila, in sensul ca raportat la recurusul in interesul legii admis, cauzele Tatu contra Romaniei, Nisipeanu contra Romaniei, etc, actiunea va fi admisa iar serviciul inmatriculari va fi obligat la inmatricularea autoturismului dumneavoastra, fara plata taxei.

Aveti, de asemenea, posibilitatea de a plati taxa si ulterior sa va indreptati cu actiune in instanta pentru a o recupera.

Succes!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs in interesul legii - taxa pe poluare!! bogdan31 bogdan31 in data de 14.11.2011 se va judeca acest recurs... speram intr-o solutie favorabila, adica acest recurs sa fie respins... vom vedea luni, in sedinta de la ... (vezi toată discuția)
Taxa auto alex3x alex3x În 14 noiembrie 2011 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o decizie aşteptată cu mare interes în mediul juridic, decizie care putea avea ... (vezi toată discuția)
Taxa auto mimika85 mimika85 Stie cineva daca s-a scos taxa de inmatriculare (vezi toată discuția)