avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta - termene de prescriptie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta - termene de prescriptie

Dragi colegi, in cursul acestui an am condus timp de cca 6 luni afra sa am rovinieta. Nu am verificat data expirarii acesteia iar acum imi vin procesele verbale pentur perioada in care nu am detinut rovinieta valabila.

Deja am primit 3 cadouri, ca norocul unul este prescris.

le-am Contestat pe toate 3, insa nu prea cred ca instanta mi le va anula e toate. Dvs. ce parere aveti? CNADR-ul are vreo culpa pentru necomunicarea in 30 de zile a amenzii de la data constatarii savarsirii contraventiei? chiar daca termenul maxim este de 6 luni?

Chiar nu am avut cunostinta despre lipsa rovinietei valabile, iar in conditiil ein care mi s-ar fi comunicat procesul verbal de la data constatarii primei abateri nu as fi ajuns sa platesc pana acum cca 700 lei amenda. ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:31, 18 Noiembrie 2011
nimic...sanse minime de reusita in instanta, zic eu, deoarece culpa este a dvs., nu se poate invoca in fata instantei faptul ca ,,nu stiati de valabilitatea rovignietei,,....daca cumva spuneti acest lucru in fata instantei sau daca ati prevazut acest aspect in continutul contestatiei, sansele de a castiga scad foarte mult....
aceasta speta este IDENTICA cu cea in care se aplica amenzi contraventionale ptr depasirea limitei de viteza...daca eu plec la bucuresti si ma prind 3 radare, le platesc pe toate trei....
eu va urez totusi bafta la proces, poate aveti norocul de un judecator de buna credinta...! doar asa puteti castiga..!

in privinta comunicarii PV-ului...potrivit dispoz legale, ei sunt obligati sa vi-l comunice in termen de 6 luni...daca vi l-au trimis in acest termen, este corecta aplicarea amenzii....
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
bogdan31, utilizator
Art. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Art. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

(2) Abrogat.
(3) Abrogat. ----------- Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003.

M-am zapacit. acum care este termenul de prescriptie a contraventiei?

#-o
Au la dispozitie 6 luni sa intocmesca procesul verbal ( adica sa va aplice sanctiunea )si inca o luna sa va comunice pv-ul
cafea1 a scris:
M-am zapacit. acum care este termenul de prescriptie a contraventiei?
#-o

Sunt doua termene de prescriptie in OG nr. 2/2001. Prin art. 13 a fost reglementata prescriptia aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale, iar prin art. 14 a fost reglementata prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal tardiv. mai este necesar sã îl atac în instanþã? monalisaalina monalisaalina Buna seara,va rog lamuriti ma in urmatoarea situatie,am primit o amenda pentru rovinieta,dar procesul verbal este incheiat in data de ianuarie 2011,primind in ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta - proces verbal in care categoria autovehiculului este mentionata eronat tzontzonel_2006 tzontzonel_2006 Am primit o amenda pt rovigneta prin posta. Intrebarea mea este daca pot contesta amenda in instanta pt motivul: 1. Categoria masinii scrisa in procesul ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)