avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conducta apa - fisurata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conducta apa - fisurata

Intrun apartament de la etajul 2 peretele de la bucatarie si camera mare se uda cand locatarii de la etajele superioare folosec apa. Am trimis doi instalatori (in zile diferite) pentru solutionarea defectiuni. Problema este ca nici un locatar, nici cel de la 2 dar nici cel de la 3 nu lasa sa sparga peretele pentru a putea vedea si repara defectiunea. Ce pot sa fac pentru ai putea rezolva aceasta problema?
Pai problema se rezolva simplu in acest caz as. prop. trebuie sa Inchidarobinetul care alimenteaza conducta respectiva si atunci daca intr-adevar este nevoie de apa pe tronsonul respectiv, proprietarii care acum nu permit interventia vor veni la as. prop. cu rugamintea de a se face reparatia - chiar cu spargerea peretelui, insa eu nu inteleg, de ce este nevoie sa spargi un perete pentru a se putea ajunge la conducta. De obicei aceste conducte au trasee speciale, tocmai pentru a se evita spargerea unor pereti.

Puteti sa rezolvati problema folosindu-va de prevederile Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
.................
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Deci aveti parghii suficiente sa-i determinati pe acei proprietari sa permita reparatia pe coloana comuna sau sa-si repare singuri propria instalatie, astfel incat sa nu-i prejudicieze pe altii.

Daca nu vor, inchideti-le apa la bucatarie din subsol.
Pot fi si actionati in judecata de catre asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
elga50, moderator
Daca pentru repararea tevii de apa care provoaca acele neajunsuri este necesar sa se sparga in apartament(e) pereti de mascare a acelei tevi , nu se poate adopta alta solutie tehnica pentru aceesi remediere, iar proprietarii nu sunt de acord pentru ca nu doresc sa le fie deranjata casa, asociatia ( daca exista , vrea si poate) sau proprietarii afectati, trebuie sa staruiasca pentru convingerea celor care refuza ca refuzul lor este impotriva legii 230/2007.
Daca situatia reprezinta urgenta se poate incepe lucrarea din subsol prin blindarea tevii de apa care provoaca acea infiltratie. Lucrarea se v-a continua mai departe atunci cand proprietarii vor permite accesul . Pana atunci apa ramane oprita pentru a evita deteriorarea intregului imobil .
Deaceea chemati un nene instalator care sa inceapa lucrarea.
johnpescar a scris:

Daca situatia reprezinta urgenta se poate incepe lucrarea din subsol prin blindarea tevii de apa care provoaca acea infiltratie. Lucrarea se v-a continua mai departe atunci cand proprietarii vor permite accesul . Pana atunci apa ramane oprita pentru a evita deteriorarea intregului imobil .
Deaceea chemati un nene instalator care sa inceapa lucrarea.


se pare ca nu ati fost deloc atent la ceea ce a scris mariamarin, sau nu intelegeti fenomenul
dinsa a scris
"
Intrun apartament de la etajul 2 peretele de la bucatarie si camera mare se uda cand locatarii de la etajele superioare folosec apa"

aceasta este clar o problema a canalizarii si nu a tevilor de apa calda si/sau apa rece ... daca ar fi o problema a apei calde si/sau reci, aceasta problema ar fi permanenta, ca doar nu exista persoane care inchid apa de la robinetii de trecere (care se afla sub chiveta) dupa ce inchid si pe cei de la baterie. daca era vorba despre vreun racord de alimentare, teava de alimentare sau robinet defect, apa ar curge permanent, nu doar cind se foloseste chiveta.
in mod sigur este spart teul coloanei la vreunul din vecini
Inchiderea apei s-ar face pentru a nu mai fi folosita, deci nici canalizarea. Daca povestea continua, atunci s-ar inchide si apa de la baie, astfel sa fie determinati vecinii sa lase sa se identifice si sa se repare problema.

Alte discuții în legătură

Alimentare cu apa rece lemia50 lemia50 Buna seara.As vrea sa intreb urmatoarele: 1 . Teava de alimentare cu apa rece a unui apartament(ma refer la segmentul cuprins intre conducta verticala si ... (vezi toată discuția)
Instalatie comuna gaze vasile35 vasile35 Buna ziua, Intrebarea ar fi asa: \"Care sunt partile comune (bunurile privind proprietatea comuna) al instalatiei de gaze a unui bloc (in care si ... (vezi toată discuția)
Delimitare parte comuna aoa aoa salutare, am o problema a carei rezolvare nu am gasit-o reglementata nicaieri si de aceea apelez la cunostintele voastre (poate ati trecut prin asa ceva!): ... (vezi toată discuția)