avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat versus asigurat fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat versus asigurat fara venituri

Buna ziua,
Am sunat la CNAS pentru a ma lamuri cum se stabileste calitatea de coasigurat, insa doamna mi-a sugerat depunerea documentelor similare asiguratului fara venit, si anume:
- copie CI
- copie certificat casatorie pt a dovedi relatia de coasigurat
- Adeverinta venituri ANAF pe ultimii 5 ani
- copie dupa cartea de munca sau adeverinta somer
- Certificat de la Registrul Comertului ca nu are o societate
Pe langa toate acestea, avand in vedere ca nu are venituri trebuie cotizat 221 lei reprezentand 6 luni de contributie 5.5% din salariul minim pe economie 670 lei.

Prin urmare vin cu urmatoarele neclaritati :
- care este diferenta intre coasigurat si asigurat fara venituri?
- va trebui sa cotizeze un coasigurat lunar cei 5,5% dupa ce aduce toate actele si dobandeste calitate de coasigurat?

Cu multumiri,
Mi.G.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:30, 18 Noiembrie 2011
Coasigurat poate fi sotul/sotia sau parintii unui asigurat (persoana angajata care plateste contributia de sanatate), rude care nu au venituri. Coasiguratul este declarat la locul de munca al persoanei angajate, pe baza unor documente:
- acte de stare civila care dovedesc gradul de rudenie
- declaratie pe proprie raspundere din partea coasiguratului ca nu are venituri sau alte acte care dovedesc acest lucru
- declaratie a angajatului ca are in intretinere persoana coasigurata.

In acest caz nu se plateste nimic in plus decat contributia obisnuita de 5,5% din salariul asiguratului. Dar atentie: coasigurat nu poate fi alta ruda decat cele precizate mai sus.
De exemplu, copilul major care nu este student si nu are venituri nu poate fi coasigurat, dar poate fi declarat in intretinere pentru deducere de impozit.

Pe de alta parte, o persoana care nu are asigurare ca angajat poate incheia personal un contract de asigurare de sanatate cu casa de sanatate judeteana, dar trebuie sa plateasca lunar contributia de 5,5% din salariul minim pe economie de 670 lei. Din ce surse poate ...
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate bogdanel29 bogdanel29 buna ziua as dori si eu sa intreb daca eu nu lucrez nicaieri ca nu pot cat m-ar costa asigurarea de sanatate datimi un raspuns daca doriti (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de sanatate si in sistemul de pensii cameliadaj cameliadaj Buna seara, Va rog sa ma luminati intr-o problema: mama mea,52 ani, mai are o luna pana termina somajul,lucreaza fara carte de munca 2 zile pe saptamana la o ... (vezi toată discuția)
Plata contributie sanatate carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Nu stiu cum procedeaza acum o persoana care nu are venituri .... a intrat in vigoare prevederea cf careia acea persoana nu plateste decat atunci ... (vezi toată discuția)