avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie pentru tata

buna ziua.
as dori sa stiu daca se poate, sau cum sa procedez sa beneficiez de stimulentul de insertie pe perioada de 2 ani in calitate de tata!
pot face cerere direct pentru stimulentul de insertie sau trebuie sa benefiez mai intai de CCC, intrerupt dupa o perioada si deabea atunci pot beneficia de acest stimulent? si..este o perioada minima de CCC (o luna, o saptamana)?
mentionez ca mama nu poate benefia de indemnizatie crestere copil, deoarece nu a lucrat.

sper ca ma puteti ajuta si lamuri in aceasta probleama .

multumesc.
Cel mai recent răspuns: OanaDariaEma , utilizator 21:49, 5 Octombrie 2021
1. Daca mama nu a beneficiat de concediu de meternitate (sarcina si lauzie = 126 de zile) dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie din prima zi de nastere a copilului, fara sa intrati in CCC si sa suspendati contractul individual de munca.

2. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
multumesc pentru raspuns
mai am o nelamurire...
daca optez pentru CCC dupa cat timp ma pot intoarce la munca? este o perioada minima?
pot reveni dupa o saptamana..sau trebuie sa stau minim o luna...ma puteti ajuta?
doresc sa fac asta pentru a beneficia de acest stimulent pe perioada de 2 ani de zile.

Va multumesc!
1. Puteti opta pentru CCC pana la 1 an si, pentru a beneficia de stiumulentul de insertie, puteti relua activitatea oricand, inainte de a implini copilul 1 an (puteti sa stati in CCC si numai o zi).

2. - Asa cum va spuneam in mesajul precedent puteti opta pentru direct stimulentul de insertie fara sa intrati nici o zi in CCC.
- Cand mergeti la Primarie spuneti ca optati pentru aceasta varianta.

3. In ambele cazuri de mai sus veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana ce va implini copilul 2 ani.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Buna ziua!
eu am o intrebare tot vizavi de stimulentul de insertie.
Daca eu, ca mama, am un PFA, tatal mai poate beneficia de stimulent? el indeplineste toate conditiile.
eu nu lucrez cu contract, insa trebuie sa imi fac un PFA(persoana fizica autorizata)... se schimba ceva?
Va multumesc anticipat de raspuns!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil- tatal student penesmaria penesmaria Buna ziua. Suneti-mi si mie va rog (in calitate de tata) daca pot beneficia de stimulent de insertie in situatia urmatoare. In anul 2014-2015 am urmat fara ... (vezi toată discuția)
Tatal in concediu pentru cresterea copilului loreesha loreesha Buna ziua! Voi naste in luna mai a.c. si pentru k nu am fost angjata nu voi putea beneficia de indemnizatia pentru crestere copil. Intrebarea mea este dak ... (vezi toată discuția)