avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie pentru tata

buna ziua.
as dori sa stiu daca se poate, sau cum sa procedez sa beneficiez de stimulentul de insertie pe perioada de 2 ani in calitate de tata!
pot face cerere direct pentru stimulentul de insertie sau trebuie sa benefiez mai intai de CCC, intrerupt dupa o perioada si deabea atunci pot beneficia de acest stimulent? si..este o perioada minima de CCC (o luna, o saptamana)?
mentionez ca mama nu poate benefia de indemnizatie crestere copil, deoarece nu a lucrat.

sper ca ma puteti ajuta si lamuri in aceasta probleama .

multumesc.
Cel mai recent răspuns: OanaDariaEma , utilizator 21:49, 5 Octombrie 2021
1. Asta este parerea dvs. care nu coincide cu prevederea legala.

2. In luna in care tatal copilului beneficiaza sau trebuia sa beneficieze de concediu crestere copil (CCC) dvs. nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC si nici de stimulentul de insertie.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

Art. 12
...
(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale.
...
Buna seara. Am urmatoarea problema : bebele are 1 an si 11 luni. Ultima luna 0 ia tatal. Poate opta el pentru stimulentul pana la 3 ani ? Eu momentan nu vreau sa incep lucrul, ce trebuie sa fac ? Sa imi bag lichidarea? Pot sa imi iau concediu fara plata ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil- tatal student penesmaria penesmaria Buna ziua. Suneti-mi si mie va rog (in calitate de tata) daca pot beneficia de stimulent de insertie in situatia urmatoare. In anul 2014-2015 am urmat fara ... (vezi toată discuția)
Tatal in concediu pentru cresterea copilului loreesha loreesha Buna ziua! Voi naste in luna mai a.c. si pentru k nu am fost angjata nu voi putea beneficia de indemnizatia pentru crestere copil. Intrebarea mea este dak ... (vezi toată discuția)