avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Este ONRC o institutie publica?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Este ONRC o institutie publica?

Buna ziua,

As dori si eu sa aflu daca O.N.R.C. o institutie/autoritate publica in sensul legii 544/2001. Pentru ca, daca este, nu inteleg de ce informatiile pe care le obtine nu sunt publice si trebuie platit pentru ele.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:38, 3 Noiembrie 2013
Daca veti solicita in scris informatii de interes public in acceptiunea Legii 544/2001 vi se vor furniza in mod gratuit. Actele si faptele inregistrate in registrul comertului pentru care cereti informatii si nu sunt informatii de interes public( aveti un interes particular) vi se elibereaza contra cost in conditiile art. 4 din Legea nr. 26/1990 a registrului comertului.
Nu ma indoiesc ca stiti L544/2001, insa tot nu inteleg de ce ar trebui sa platesc. Art. 2 din L544 spune clar : "prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice" ... subliniez "SAU REZULTA". Iar la art. 1: "Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public", subliniez "NEINGRADIT" si "ORICE INFORMATII"
Asa, la general vorbind, informatiile de interes public cuprind numele persoanelor de conducere si functiile, datele de contact ale institutiei (adrese, tel, adrese email, adresa de pe net, program de functionare si audiente, informatii despre bugetul institutiei fara a se detalia salarizarea nominal, cam ce avize, autorizatii acorda solicitantilor si modele de cereri necesare.
Cred ca macar adresa completa SI obiectul pricipal de activitate sunt informatii de interes public. In concluzie O.N.R.C. sau (1) este institutie publica si deci calca legea daca trebuie sa platesc pentru a afla adresa si obiectul de activitate; sau, (2) nu este institutie publica, in care caz nu ar trebui sa aiba voie sa aiba "National" in nume, ar trebui sa aiba proprietate pe sediiile in care lucreaza sau sa plateasca chirie pe ele si, sincer sa fiu, daca nu e institutie publica nu ma intereseaza salariile si declaratiile de avere ale executivului sau, afisate online.

Iata: 1.6 RON ca sa aflu adresa, 0.5 RON ca sa aflu activitatea principala a unei firme
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
ContSters122786, utilizator
Informatiile de interes public le gasiti pe site-ul ONRC. Daca sunteti interesat de sediul unei societati sau ce obiecte de activitate are aceasta, va trebui sa achitati tarifele legale. In textul art. 4 din Legea nr. 26/1990 este statuat clar, ca, registrul comertului este public. In acest context, orice persoana fizica sau juridica va putea contra cost sa solicite informatii inregistrate, copii de pe acte depuse in vederea inregistrarii in registru sau certificate constatatoare din care sa rezulte ca un anumit act sau fapt este sau nu inregistrat. Nu este nevoie nici macar de justificarea unui interes pentru solicitarea informatiilor, fiind suficienta completarea unei cereri si achitarea tarifelor stabilite de lege. Cred ca faceti confuzie intre informatiile de interes public si cele de interes personal. Anumite date le puteti gasi gratis pe recom on-line.

Alte discuții în legătură

Datele firmei sunt informatii publice ? MihaiAdrian77 MihaiAdrian77 Buna ziua Sunt curios ce lege permite publicarea datelor de inregistrare, adresa, nr de tel pe net sau catre alte firme pentru srl, pfa etc. fara acordul in ... (vezi toată discuția)
Corespondenta purtata intre doua compartimente ale aceleiasi ... dana manea dana manea Corespondenta purtata intre doua compartimente ale aceleiasi institutii poate fi considerata informatie de interes public, in sensul Legii nr. 544/2001? (vezi toată discuția)
Nesoluționarea cererii pe l544/2001 de către funcționarul responsabil cu difuzarea informațiilor publice = abuz/neglijență în serviciu? Andr@ Andr@ Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul public responsabil cu difuzarea informațiilor publice poate constitui infracțiunea de abuz în ... (vezi toată discuția)