avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale datele firmei sunt informatii publice ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

datele firmei sunt informatii publice ?

Buna ziua
Sunt curios ce lege permite publicarea datelor de inregistrare, adresa, nr de tel pe net sau catre alte firme pentru srl, pfa etc. fara acordul in scris al administratorului.
Va multumesc anticipat !
Da, sunt publice, iar legea care prevede asta este legea nr. 26/1990 privind registrul comertului:

Art. 4 - (1) Registrul comerţului este public.

Ceea ce se inscrie in registrul comertului este prevazut la art 1 din aceeasi lege:
Art. 1 - (1) Comercianţii, înainte de începerea comerţului, precum şi alte persoane fizice sau juridice, prevăzute în mod expres de lege, înainte de începerea activităţii acestora, au obligaţia să ceară înmatricularea în registrul comerţului, iar în cursul exercitării şi la încetarea comerţului sau, după caz, a activităţii respective, să ceară înscrierea în acelaşi registru a menţiunilor privind actele şi faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege.

Asta nu inseamna ca accesul la orice informatii este gratuit, ci doar ca orice persoana interesata poate avea acces la datele a caror inscriere este supusa publicitatii prin registrul comertului.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Informatiile privind o societate comerciala sunt publice din momentul inmatricularii ei. Orice persoana poate obtine contra cost de la Registrul Comertului informatii despre o societate comerciala, inclusiv numele administratorului, asociatilor , cenzorilor, etc.
Vezi legea 31/1990, legea 26/1990
Sa inteleg ca orice persoana care obtine contra cost aceste informatii, poate face orice doreste cu ele, inclusiv publicarea lor pe orice site pe care il detine ?
Nu chiar. Orice persoana poate obtine aceste informatii, dar nu poate face orice cu ele. Sa nu uitam ca datele personale (daca e vorba de persoane fizice) sunt supuse unui regim de prelucrare destul de strict, or publicarea pe alt site tocmai asta ar fi. In ce priveste datele societatii, nu exista sanctiuni asa ca totul e posibil cata vreme nu se aduc prejudicii entitatii respective. La ce anume va referiti?
Ma refer in principal la PFA, unde cateva date ale 'societatii' sunt date ale persoanei fizice.
In legea 677/2001 -
Art. 1.
(1) Prezenta lege are ca scop garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu am nimic impotriva datelor de firma, eventual a unui numar de contact. Dar in cazul PFA, adresa de domiciliu devine sediul social si automat trebuie sa devina si public ??

Alte discuții în legătură

Este onrc o institutie publica? ContSters122786 ContSters122786 Buna ziua, As dori si eu sa aflu daca O.N.R.C. o institutie/autoritate publica in sensul legii 544/2001. Pentru ca, daca este, nu inteleg de ce informatiile ... (vezi toată discuția)
Este legal ca orc si ministerul de finante sa publice pe internet si vanda informatii personale ale pfa ang-2012 ang-2012 Acum 4 ani mi-am infiintat PFA. Dupa un an de activitate am suspendat si am radiat PFA-ul. Acum cateva zile m-am cautat pe google si spre surprinderea mea ... (vezi toată discuția)